Sodan ja rajan historia esittäytyy Kivikeskuksessa

Suomen Kivikeskuksen kesänäyttely esittelee maan puolustamista erilaisten vaatteiden, valokuvien ja tarinoiden kautta. Esillä on myös muun muassa rajavartioinnin vaiherikas kehitys ja sotilaskotisisarten toiminta.

kulttuuri
Polttopulloja puulaatikossa.
Heikki Haapalainen / Yle

Juuassa sijaitsevan Kivikeskuksen näyttely esittelee tänä kesänä sotahistoriaa ja rajavartioinnin historiaa. Maanantaina Nunnanlahdessa avatussa näyttelyssä on esillä satoja esineitä, muun muassa valokuvia, vaatteita, ja aseita. Ne esittelevät sodan ja rajan historiaa erityisesti Pohjois-Karjalasta 1600-luvulta nykypäivään. Kimmoke aiheen valintaan nousi silloin, kun tieto Pohjois-Karjalan Prikaatin lakkauttamisesta herätti maakunnassa valtavaa keskustelua.

Pohjois-Karjala tunnetaan voimakkaasta vapaaehtoisesta maanpuolustustahdostaan ja -työstään.

Reijo Vauhkonen

- Näyttelyn aihe löytyi kuin tilauksesta. Pohjois-Karjala tunnetaan voimakkaasta vapaaehtoisesta maanpuolustustahdostaan ja -työstään. Onhan maakunta ollut rajan lukkona niin sodan kuin rauhankin aikana, kertoo Suomen Kivitutkimussäätiön puheenjohtaja Reijo Vauhkonen.

Rajalla - maanpuolustusta Pohjois-Karjalassa -näyttelyyn on koottu harvinaistakin esineistöä eri museoilta, armeijalta, perinneyhdistyksiltä ja lukuisista yksityiskokoelmista. Moni esine on näytillä ensimmäistä kertaa.

Näyttely esittelee lukuisia eri teemoja, kertoo Pohjois-Karjalan museon näyttelykuraattori Tanja Rovio.

Näyttelyssä esitellään tietysti suojeluskunnat, lotat ja varuskunnat.

Tanja Rovio

- Teemoja on ajalta ennen Suomen itsenäistymistä, Ruotsin ajoilta jääkäriliikkeeseen ja vapaussotaan. Näyttelyssä esitellään tietysti suojeluskunnat, lotat ja varuskunnat. Sekä tietysti sotilaskotisisarten toiminta, minusta on tärkeää, että se tulee huomioiduksi nyt tässä näyttelyssä. Sitten yksi tärkeä osa-alue on rajavartioston toiminta Pohjois-Karjalassa, Rovio luettelee.

Aihetta syvennetään kesän mittaan erilaisilla tapahtumilla Kivikeskuksella. Näissä keskitytään muun muassa Mannerheim-ristin ritareihin ja hevosen rooliin sodassa. Näyttely on avoinna syyskuun loppuun asti.