1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Professori: Vakuuskeskustelu kikkailua käsitteillä

Rahoituksen professorin mielestä Kreikka-sopimuksissa on riittävät perusteet puhua vakuuksista ja vakuussopimuksesta.

politiikka
Vesa Puttonen
Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen.Yle

Rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta pitää viime päivien keskustelua Kreikka-sopimuksista sisäpolitiikkana.

Puttonen näkee keskustelun käsitekikkailuna, jolla yritetään "sumuttaa varsinaista pihviä".

- Koko vakuusjärjestely on tavattoman uniikki ja ainutlaatuinen. Nyt, kun sitä joudutaan poliittisesti käymään läpi, niin eihän tämä mustavalkoinen kysymys kaiken kaikkiaan ole. Tämä asia on juuri niin kuin se halutaan nähdä.

Puttosen mielestä on ollut jo pitkään selvää, että Suomen ja Kreikan välisessä sopimuksessa on kyse johdannaissopimuksesta.

- Tältä osin ihmettelen tätä viime päivien taas kerran julkisuuteen pulpahtanutta keskustelua, ikään kuin paljastusta, että on kysymys johdannaisista. Nähdäkseni tämä oli jo viime kesänä päivänselvää, Puttonen sanoo.

Professorin mielestä Suomen ja Kreikan välisestä sopimuksesta on perusteltua käyttää termiä vakuus. Hän vertaa tilannetta yritysmaailmaan, jossa vakuuksina käytetään yleisesti myös sopimusvakuuksia.

Puttosen mukaan Kreikka-vakuudella on pakko olla joku kustannus, mutta sen määrittely on käytännössä mahdotonta, jolloin koko kokonaispaketin arvoa on käytännössä mahdotonta arvioida.

- On mahdotonta ajatella alun perinkin, että Suomi saisi jotain sellaista hyötyä, mitä muut eivät saisi, ja sillä ei olisi mitään kustannusta. Muillekin maille tarjottiin tätä vastaavaa sopimusta, mutta kukaan muu ei tällaista halunnut.

Lue seuraavaksi