1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jopa 400 litraa vettä neliömetrille neljässä päivässä - Keski-Euroopan kaupungit hukkuvat tulviin

Keskisessä Euroopassa on satanut yhtä mittaa rajusti viisi päivää. Passaun kaupungissa edellisen ennätystulvan merkit ovat jo jääneet veden alle.

Tulvat Passaussa

Monissa eteläisen Saksan kaupungeissa on tehty kaikkien aikojen tulvaennätykset. Katastrofitilanne vallitsee laajalla alueella Saksan lisäksi myös Itävallassa, Tshekissä ja Puolassa.

Saksan sääpalvelu DWD kertoi maanantaina aamupäivällä, missä suurimmat sademäärät oli mitattu. Kuluneiden 90 tunnin aikana Aschau-Steinin mittauspisteessä Baijerissa mitattiin peräti 405,1 milliä sadetta. Tämä tarkoittaa siis vastaavaa litramäärää vettä neliömetrille. Sade jatkui edelleen.

Saksan viranomaiset kuvaavat tilannetta dramaattiseksi. Eniten on satanut Baijerin, Thyringenin, Saksin ja Saksi-Anhaltin osavaltioissa. Pahin tilanne on ehkä Passaun keskiaikaisessa kaupungissa, missä asukkaita evakuoidaan veneillä. Kaupungin keskustaan ei pääse enää jalkaisin. Kaupungin vesihuolto on poikki ja sähköt katkaistu.

Liikenneyhteydet ovat kärsineet tulvien takia. Esimerkiksi Salzburgin ja Münchenin välinen rautatieyhteys on poikki. Autonvalmistaja Volkswagenin tehdas Zwickaussa jouduttiin sulkemaan, koska työntekijät eivät päässeet töihin tulvan takia, kertoo Zeit-lehti. Toista tuhatta armeijan sotilasta on komennettu avustustöihin.

Prahassa osa kaupungin metrojärjestelmästä on suljettu tulvaveden takia.

Tulvissa kerrotaan kuolleen kahdeksan ihmistä.

Sateet liikkuvat itään

Kuva: EPA/ANDREAS GEBERT

Sateet ovat saaneet alkunsa, kun etelätuuli on tuonut paljon lämmintä, kosteaa ilmaa Välimereltä, kertovat Der Spiegel -lehden haastattelemat meteorologit. Kostea ilmamassa on törmännyt viileään ilmaan Keski-Euroopan yllä. Kosteus on tiivistynyt pitkään jatkuneeksi sateeksi.

Samalla seudulla oli tulvia viimeksi vuonna 2002. Itävaltalaisen Die Presse -lehden mukaan tilanteet eroavat kuitenkin selvästi. 2002 tulvat tulivat keskikesällä, kun maa oli kuivaa. Tällä kertaa ne alkoivat, kun maa on vielä hyvin märkää pitkään jatkuneen talven jäljiltä. Maa ei nyt ime juurikaan enempää vettä, joten ennuste on huonompi, mikäli sade jatkuu.

Sääennusteiden mukaan pahin sade alkaa väistyä lännestä alkaen ja suurimmat sateet siirtyvät itään, Tshekkiin ja Unkariin.

Pienten jokien pinnat alkavat hiljalleen laskea, mutta suuret joet, kuten Rein, Tonava, Elbe, Oder ja Weser nousevat vielä.

Saksan hallitus on perustanut kriisiesikunnan johtamaan pelastustöitä, kertoo Zeit. Liittokanslerin virastossa toimivassa esikunnassa ovat edustajat sisä-, puolustus- ja valtiovarainministeriöistä.