Kymmenet maat allekirjoittivat asekauppasopimuksen - Suomi ensimmäisten joukossa

Yhdysvallat pidättäytyi allekirjoittamasta sopimusta. Sopimus astuu voimaan vasta, kun 50 valtiota on ratifioinut sen. Suomi on yksi seitsemästä sopimusprosessin aloitteentekijästä.

Ulkomaat
Asekauppasopimuksen allekirjoitustilaisuus.
Australian edustaja Michael Joseph Kelly oli asekauppasopimuksen allekirjoitusvuorossa YK:n päämajassa New Yorkissa maanantaina.Spencer Platt / AFP

Kansainvälinen asekauppasopimus on avattu allekirjoituksille tänään maanantaina. Suomi allekirjoitti sopimuksen 60 muun maan joukossa heti ensimmäisenä päivänä New Yorkissa.

Ensimmäisenä maana allekirjoituksensa pääsi antamaan Argentiina. Myös suuret aseviejämaat kuten Iso-Britannia, Ranska ja Saksa allekirjoittivat sopimuksen heti ensimmäisenä päivänä.

Yhdysvallat sen sijaan pidättäytyi allekirjoittamasta sopimusta vielä tänään. Venäjän ja Kiinan ei uskota allekirjoittavan sopimusta lainkaan.

Suomi on yksi seitsemästä sopimusprosessin aloitteentekijästä. Muut aloitteentekijät ovat Australia, Argentiina, Costa Rica, Iso-Britannia, Japani ja Kenia.

Sopimus astuu voimaan, kun 50 valtiota on ratifioinut sen. Ulkoministeri Erkki Tuomioja arveli uutistoimisto AFP:n mukaan, että ratifiontiprosessit saataisiin päätökseen runsaan vuoden sisällä.

Suomen ulkoministeriön mukaan kyseessä on ensimmäinen kansainvälinen sopimus asekaupasta. YK:n yleiskokous pääsi asiasta sopuun huhtikuun alussa. Syyria, Pohjois-Korea ja Iran äänestivät sopimusta vastaan, mutta 154 maata äänesti sopimuksen puolesta.

Asekauppasopimuksessa säädellään aseiden kansainvälisestä kaupasta ja pyritään estämään niiden laiton kauppa. Sopimus kattaa sotilaskäyttöön tarkoitetut tavanomaiset aseet sekä pienaseet, niiden ammukset ja komponentit.

Lähteet: AFP