Serotoniinilääke voi vähentää stressiin liittyviä sydänoireita

Kuuden viikon kestoinen masennuslääkitys voi vähentää sydänlihaksen hapenpuutetta ja siitä aiheutuvia oireita.

terveys

Monet sepelvaltimotautia sairastavat kärsivät stressitilanteissa riittämättömästä veren virtauksesta sydänlihakseen. Tämä on saanut tutkijat pohtimaan voisivatko mielialalääkkeet vähentää tapauksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan näin näyttäisi olevan.

Tutkimus julkaistiin JAMA-tiedelehdessä, ja sen perusteella kuuden viikon masennuslääkitys vähensi henkisen stressin aiheuttamaa sydänlihaksen hapenpuutetta ja siitä johtuvia oireita selvästi paremmin kuin lumelääke. Tämä havaittiin kokeissa, joissa potilaat joutuivat stressaaviin ja haastaviin tilanteisiin. Masennuslääkityksellä olleista tällöin noin kolmannes harvempi koki sydänlihaksen hapenpuutetta verrattuna lumevalmistetta saaneisiin verrokkeihin. Lisäksi masennuslääkkeitä käyttäneiden verenpaine ja syke pysyivät alhaisempina testien aikana.

Tutkimuksessa potilaita lääkittiin serotoniinin takaisinoton estoon perustuvalla masennuslääkkeellä. Tutkijat epäilevätkin vaikutusten selittyvän juuri vaikutuksilla kehon serotoniinitasoihin. Vaikutusmekanismista ei kuitenkaan ole vielä selvyyttä.

Tutkimukseen osallistui 127 vakaata sepelvaltimotautia sairastavaa.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim