Suomi jatkaa Afganistanissa vuoden 2014 jälkeen

Afganistanin turvallisuudesta huolehtiminen on tarkoitus luovuttaa maan omille viranomaisille vuoden 2015 alusta. Siitä huolimatta Suomi jatkanee Afganistanissa. Joukkojen määrästä ja osallistumisen kustannuksista päätetään syksyllä.

Kotimaa

Suomella saattaa olla joukkoja Afganistanissa myös nykyisen ISAF-operaation päättymisen jälkeen. Maahan jäänee enimmillään noin sata ihmistä.

- Kouluttajatehtävissä, ei asekädessä, mutta varmasti siellä saatetaan tarvita ihmisiä, jotka ovat suojaamassa muita, puolustusministeri Carl Haglund (r.) selventää Yle Radio 1:n ykkösaamussa.

Haglundin mukaan nyt vaan pitää pohtia, lähettääkö nuo joukot Suomi tai joku muu ISAF-maa. Päätöksensä osallistumisesta Suomi tekee syksyllä. Samalla päätetään operaation rahoituksesta.

Hänen mukaansa haastavinta tulevaisuudessa on juuri tuo Afganistaniin lähettämiemme ihmisten turvallisuuden takaaminen.

Samalla Haglund muistuttaa, ettei hän usko Afganistanin omien joukkojen kykenevän takaamaan koko maan ja sinne lähetettyjen ulkomaalaisten turvallisuutta.

Joukkojen lähettämisestä ja muista operaatioon liittyvistä asioista keskustellaan Naton puolustusministerien Brysselissä tänään tiistaina alkavassa kokouksessa. Keskusteluja jatketaan myöhemmin.