1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Turkulaislammesta löytyi Suomelle uusi vesiliskolaji

Salamanterieläimiin kuuluvat alppivesiliskot on todennäköisesti päästetty vapaiksi ihmisen toimesta. Viranomaiset ja tutkijat selvittävät parhaillaan mahdollisuuksia vieraseläinlajin poistamiseen, sillä sen pelätään haittaavan kotoperäistä eläimistöä.

luonto
Alppivesilisko
Alppivesilisko kuvattuna turkulaislammen rannalla.Mervi Haukila

Suomesta on löytynyt uusi vesiliskolaji. Alppivesiliskojen populaatio löytyi metsälammesta Turun lähistöltä toukokuussa. Alppivesilisko kuuluu pyrstösammakoiden Caudata -lahkoon. Euroopassa elää yli 30 salamanterieläinten heimoon kuuluvaa lajia. Alppivesilisko muistuttaa tutumpia kotimaisia vesi- ja rupiliskoja ja kasvaa suunnilleen vesiliskon kokoiseksi eli 6-12 sentin pituiseksi.

Alppivesilisko elää yleisenä Keski-Euroopassa, mutta nimestään huolimatta myös pohjoisimpana Etelä-Tanskassa. Laji on istutettu myös Iso-Britanniaan ja Keski-Espanjaan.

Alppivesilisko elää pääosin maalla, mutta joillakin populaatioilla on ulkoiset kidukset, jolloin ne elävät koko elämänsä vedessä. Lajia ei mainita Suomen vieraslajistrategiassa ja Suomen Luonto -lehti nimesi sen vuonna 2010 mahdolliseksi, mutta epätodennäköiseksi saapujaksi Suomen eläimistöön.

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri muistuttaa ihmisiä vieraslajien luontoon päästämisen vaaroista, vaikka vielä ei tiedetä, miten laji on Suomeen päätynyt. Luonnonsuojelupiiri kuitenkin toteaa, että melkoisella varmuudella kyse on luontoon päästetyistä yksilöistä.

Tutkijat ja viranomaiset selvittävät parhaillaan, miten alppivesilisko saataisiin poistettua luonnosta, sillä laji voi aiheuttaa vahinkoa suomalaiselle lajistolle. Työ voi kestää vuosia, ja ensin pitää selvittää onko laji levinnyt alueen muille lammille.

Alppivesiliskon levinneisyysalueella jyllää kytridiomykoosi -sienitauti, joka on levinnyt maailmalla juuri sammakkoeläinten siirtelyn vuoksi. Tällä hetkellä taudista ei ole vielä havaintoja Suomesta.

Otsikkoa muutettu klo 12:10. Liskolaji-sana korvattu vesiliskolajilla.

Lue seuraavaksi