Kirjeen sai väärä tyttö - sota-ajan rakkaus syntyi sattumasta

Sattuma voi olla kohtaloa, myös sota-ajan ihmissuhteissa. Sota-aikana rakkaus ja romanssit kukoistivat, vaikka moni mies oli rintamalla ja naiset kotona omissa askareissaan.

Kotimaa
Yrjö ja Kirsti Kaltti.
Timo Leponiemi / Yle
Yrjö ja Kirsti Kaltti.

Sota-aikana etäisyydet eivät estäneet suhteita, kulkivathan esimerkiksi kirjeet rintamalta kotiin ja päinvastoin.

Pälkäneeltä kotoisin oleva Yrjö Kaltti piti yhteyttä kangasalalaiseen tyttöön. Jokin sattuma kuitenkin puuttui tapahtumien kulkuun. Postimiehen kirje päätyi toiselle samannimiselle kangasalalaiselle tytölle. Tuo pieni erehdys johti suhteeseen, joka on kestänyt jo 70 vuotta.

- Kirjoittelin Kangasalle yhdelle likalle ja sain kerran yhden kirjeen, joka ei ollut siltä likalta jolle kirjoittelin. Ihmettelin kauheasti minkä takia tämä kirje on erilainen. Siellä oli saman pitäjän poikia muutamia ja kysyin, että onko siellä saman nimisiä likkoja muitakin ja ne sano juu, että kaksi, kertoo Yrjö Kaltti.

- Minkälainen tämä Mäntyveräjässä asuva likka on, kysyin pojilta. Juu, se on semmoinen pieni ja tumma ja kauhean vihanen ja kiukkunen. Kun me vedettiin koulussa sitä letistä, niin aina saimme turpiimme... Mä aattelin, että täähän voikin olla kiinnostavampi kuin se toinen, aikaisemmin löydetty, muistelee Yrjö.

Pikkusormikin paloi

Nyt 87-vuotias Yrjö Kaltti ja vuotta nuorempi Kirsti Kaltti ovat olleet naimisissa 63 vuotta.

- Jos oikein suoraan sanon, tapasimme Tampereen Keskustorin suihkukaivon vieressä, muistelee Yrjö ensimmäistä tapaamistaan tulevan Kirsti-vaimonsa kanssa.

Rintamalta päästiin harvoin lomille, mutta tuleva morsmaikku jaksoi odottaa.

- Olin emäntäkoulussa ja tarjoilin kahvia tai teetä, ja olin niin onnellinen enkä huomannut, että pikkusormeni paloi siinä pannun reunassa, kertoo Kirsti.

- Kyllähän silloin kun oli nuori, olisi pitänyt kulkea muuallakin eikä vaan rintamalla. Nyt niitä aikoja muistelee jo paremmalla mielellä. Tuli tämä Suomi pidettyä vapaana, toteaa Yrjö Kaltti.

4. kesäkuuta on puolustusvoimain lippujuhla ja Mannerheimin syntymäpäivä.