Hyppää sisältöön

Pää voi joutua koville uusien lasien kanssa

Uusien silmälasien kylkiäisenä tulee silloin tällöin myös viiltävä päänsärky. Jomotus kuitenkin hälvenee, kunhan vain jaksaa käyttää uusia linssejä sitkeästi, eikä sekoita silmiään vanhojen lasien kanssa.

Kuva: Yle

Kun hankkii itselleen uudet silmälasit, vaikkapa kaukolasit, saattaa hetken käytön jälkee alkaa päätä kivistää. Laseissa sinällään ei välttämättä ilmene vikoja ja näkökykykin paranee, mutta päänsärky vaivaa. Särky häviää usein samantien, kun lasit ottaa pois päästä.

- Vaiva johtuu todennäköisesti siitä, että silmä ei ole vielä tottunut uusiin voimakkuuksiin. Siihen voi mennä viikon parin verran, että uuteen linssiin tottuu, pidempäänkin jos voimakkuuteen on tullut enemmän muutosta, kertoo Silmäasema Rauma Prisman optinen myyjä Katja Hakala.

- Päänsärky on aika tyypillinen oire, mutta jos se jatkuu kauemmin kuin pari viikkoa, niin täytyy käydä tarkastamassa lasit sillä optikolla, mistä linssit on hankittu.

Hinta-laatusuhde aiheuttaa päänsärkyä

Kovin usein ei optikolle kuitenkaan päädytä päänsärkyä valittelemaan, sillä oireet häviävät pikkuhiljaa itsekseen.

- Kun ahkerasti vain pitää niitä laseja, eikä sekoita silmiä vanhojen lasien kanssa enää, niin päänsäryt häviävät.

Vaikka usein ongelma on vain silmän tottumattomuus, saattaa linssin viallinen hionta aiheuttaa myöskin päänsärkyä. Hinta-laatusuhde kannattaa ottaa huomioon linssiosotoksilla.

- Kyllä se niin menee, että hinta ja laatu aika usein kulkevat käsi kädessä. Hionnoissa ja optiikan laaduissa on eroja. Varsinkin moniteholinsseissä erot korostuvat. Linssiin saattaa myös jäädä tehtaan jäljiltä jonkinlaisia jännitteitä, jotak aiheuttavat ongelmia, optinen myyjä Katja Hakala sanoo.