Bore henkii edelleen 60-luvun Ruotsin-risteilyjen tunnelmaa

Aiemmin Kristina Regina -nimeä kantanut Bore poistettiin käytöstä, koska se ei täyttänyt kansainvälisiä turvallisuusvaatimuksia. Bore otettiin talteen Aurajoen rantaan, jotta 60-luvun savuinen henki säilyisi tulevillekin sukupolville.

Höyrylaiva Boren matkustajia nousemassa maihin 60-luvulla. Kuva: Sjöhistoriska Institutet, Åbo Akademi

S/s Bore valmistui höyrylaivaksi vuonna 1960. Siitä lähtien se risteili Turusta Tukholmaan 17 vuoden ajan. M/s Kristina Reginana se risteili yli 20 vuotta muun muassa Itämerellä, Välimerellä ja Punaisella merellä. Monet turkulaiset tuntevat laivan Nolla-Borena.

Alus voisi yhä nykyäänkin jatkaa risteilyjä Tukholmaan, mutta muuttuneiden turvallisuusmääräysten vuoksi se on käytännössä mahdotonta. Muun muassa suurin osa laivan sisäseinistä pitäisi repiä kokonaan pois ja korvata palonkestävillä materiaaleilla.

Matkustajalla piti olla ykkösluokan lippu, jotta pääsi tupakkasalonkiin.

Eeva Turpeinen

Juuri tästä syystä entinen omistaja Kristina Cruises luopui laivasta, sillä toimenpiteet olisivat käyneet liian hankaliksi ja kalliiksi.

- Samat ohjeet koskevat kalusteita. Pöydät ja tuolit ovat puuta. Meidän silmissämme ne ovat hienot ja fiksut, mutta viranomainen näkee ne palokuormana, toteaa Boren konepäällikkö Pekka Rantanen.

- Teknisesti Bore on kuitenkin kunnossa. Ei tarvita kuin katsastukset sekä riittävä miehistö laivalle ja sitten menoksi.

Ei herrasväkeä ja rahvasta samaan tilaan

Nykyään Aurajoen rannassa seisova Bore toimii hotellina, ravintolana ja museolaivana. Monet laivan tiloista ovat säilyneet sellaisenaan tähän päivään asti - aina savukkeiden katkua myöten.

- Matkustajalla piti olla ykkösluokan lippu, jotta pääsi tupakkasalonkiin. Rajoituksia piti tehdä, sillä kaikille ei riittänyt paikkoja. Toisaalta 70-luvulle saakka oli luokkajako. Tupakkasalongissa ei haluttu sekoittaa

Kuva: Sjöhistoriska Institutet, Åbo Akademi

herrasväkeä ja tavallista kansaa keskenään, kertoo Boren oppaana toimiva Eeva Turpeinen.

Laivan kaikista tiloista on säilynyt  parhaiten, alkuperäisessä asussaan Manööveri-baari. Sen pöydät ovat tiikkiä ja seinät palisanteria. Tallella on yhä myös pyöreä baaritiski, joka oli aikoinaan ensimmäinen laatuaan Euroopassa. Sen sijaan tax free -myymälöitä ei Boresta löydy.

- Valintamyymälöitä ei ollut, vaan tuotteet myytiin kioskista ruokasalin sisäänkäynnin vierestä, Turpeinen sanoo.

Borelle on avattu Forum Marinumin tuottama museonäyttely, joka valottaa laivan historiaa.