yle.fi-etusivu

Sastamalan seudun museo vetreyttää toimintaansa 80-vuotisjuhlien kunniaksi

Tänään on vuoden ainoa mahdollisuus päästä tutustumaan Sastamalan seudun museoon. Perinteinen vitriininäyttely halutaan uudistaa mielekkäämmäksi ja muuntaa museo kaupunkilaisten aarrearkuksi. Kattavasta kokoelmasta löytyy jokaiselle jotain kiinnostavaa.

museot
Museoamanuenssi Tuulia Hakala tutkii Sastamalan seudun museon vieraskirjaa avajaisvuodelta 1933.
Sastamalan seudun museon museoamanuenssi Tuulia Hakala tutkii museon vieraskirjaa avajaisvuodelta 1933. Mari Vesanummi / Yle

Sastamalaiset pääsevät itse vaikuttamaan Sastamalan seudun Museon tulevaisuuteen. 80-vuotta täyttävä museo avaa ovensa juhlan kunniaksi torstaina ja toivoo saavansa kaupunkilaisten kommentteja siitä, miten paikallishistoriaa pitäisi jatkossa esitellä. Samalla juhlitaan Sastamalan 710-vuotista historiaa.

Sastamalan seudun Museo on muutoin suljettuna tämän vuoden, sillä vanhentuneet perusnäyttelyt kaipaavat uudistusta. Museoamanuenssi Emilia Heikkilä toivoo, että kiinnostuneet tulisivat torstaina katsomaan, miten nykyistä näyttelyä uudistetaan. Tulevaisuudessa toiveena on Sastamalan seudun museon tilojen peruskorjaus ja sen myötä päänäyttelyn uudistaminen.

- Me haluamme nyt kuulla minkälaisen näyttelyn sastamalalaiset haluavat. Nyt otetaan vastaan ihmisten ideoita ja kommentteja siitä, mikä nykyisessä näyttelyssä on hyvää ja toisaalta mitä muuta paikallishistoriasta pitäisi kertoa, Heikkilä sanoo.

Me haluamme nyt kuulla minkälaisen näyttelyn sastamalalaiset haluavat.

Emilia Heikkilä

Avoimien ovien päivässä kävijät saavat rakentaa paperille mielimuseonsa sekä kertoa mistä pitävät ja mistä eivät pidä nykyisessä museossa. Tarjolla on myös tekemistä aikuisille ja lapsille, kuten valokuvien tunnistusta ja käpylehmien tekoa. Museoon on vapaa pääsy koko päivän.

Esittävästä museosta yhteisölliseksi toimijaksi

Viime kesänä museovieraita kävi vain 200. Nyt museota halutaan uudistaa, jotta mittava kokoelma löytäisi yleisönsä.

Uudistamistyötä on aloitettu kysymällä koulujen, päiväkotien ja järjestöjen mielipidettä siitä, mitä museolta toivotaan. Yhteisöllisyys museotoiminnassa tarkoittaa myös vaikkapa koululuokkien, yhdistysten tai yritysten kanssa toteutettavia näyttelyitä. Kaikenlaiset toimijat ovat tervetulleita osallistumaan museon kehittämiseen.

- Kouluilta saatu palaute on ollut hyvää. Ollaan kiinnostuneita uusista toimintamalleista. Opettajilta tuli pyyntöä, että saataisiin opetuskokoelmaa ja hyviä verkkosisältöjä, museoamanuenssi Tuulia Hakala sanoo.

Tänä vuonna museon resurssit onkin suunnattu kokoelmatoimintaan ja sen kehittämiseen. Museolle etsitään uusia varastotiloja sekä kootaan toivottua opetuskokoelmaa. Vuonna 2014 avataan tilapäinen kokonaisuus esimerkiksi kouluryhmien tarpeita ajatellen.

Paikallisesta historiasta voi jokainen ammentaa

Minkälaista paikallismuseota voisi sitten toivoa? Kokoelmista vastaava museoamanuenssi Tuulia Hakala kertoo, että museolla on mistä ammentaa. Sastamalan seudun Museon kokoelmissa on yli 20 000 esinettä, jotka kertovat alueen elämästä 1700-luvulta nykypäivään.

Haluaisin, että museosta tulisi kaupunkilaisten aarrearkku, että täältä löytyisi jokaiselle jotakin.

Minna Honkasalo

- Meillä kokoelmaresurssit ovat todella suuret, esinekokoelmia ja valokuvakokolemia on useampia kymmeniätuhansia. Pienyrittäjyyttä on ollut seudulla todella paljon, kokoelmista löytyy esimerkiksi vanhoja paikallisten tekemiä saviastioita. Tottakai kansan esineitä on myös kerätty, esimerkiksi entiselle Tyrväälle tyypillistä esineistöä kuten kutunjuustokehiä, Tuulia Hakala sanoo.

Museotoiminnanjohtajan viransijainen Minna Honkasalo vahvistaa Hakalan mietteitä.

- Haluaisin, että museosta tulisi kaupunkilaisten aarrearkku, että täältä löytyisi jokaiselle jotakin. Museokokoelmat ovat täynnä yllätyksiä, ne pitävät sisällään hyvin erilaista materiaalia, Minna Honkasalo sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä