Mikkelin kehittäjä siirtyy Lahteen - "Ihmiset tekevät kaupunkikeskustan"

Mikkelin keskustan kehittämisessa urosmehiläisen työn tehnyt Janne Viitamies muistuttaa, ketä varten työtä tehdään. - Oikeastaan vain sillä on merkitystä, miten paljon ihmisiä kaupungin julkisissa tiloissa on, Lahteen siirtyvä Viitamies muistuttaa.

Mikkeli
Janne Viitamies voi juoda torikahvinsa tyytyväisenä Mikkelissä.
Janne Viitamies siirtyy Lahden keskustan kehittämistehtäviin.Petri Vironen / Yle

12 vuoden työrupeaman jälkeen Viitamiehellä on syytä hymyyn Mikkelin torilla. Mikkelin keskustaa on palkittu ja ylistetty vuolaasti viimeisen vuoden aikana.

- Kello ei ole edes aamuyhdeksää ja tori on täynnä ihmisiä. Se on paras ja ainoa oikea mittari, miten paljon ihmisiä torilla, kaduilla ja kauppakeskuksissa liikkuu.

Mikkelin torin ympäristö kokenut 2000-luvulla lähes täydellisen mullistuksen. Torin neljästä sivusta kaksi on kokenut uudestisyntymisen. Vain kaupungintalo ja vanha lääninhallituksen talo ovat entisellään.

Kolme keskustakiinteistöä on kunnostettu uuteen uskoon entisiä neliöitä ehostamalla ja uusia rakentamalla. Rahaa on palanut kaikkiaan satakunta miljoonaa euroa. Ratkaisevaa, työläintä ja tuskallisinta oli toriparkin synnyttäminen.

- Se vei vuosia ja rapaa tuli niskaan Mutta arvostelu se loppui kuin seinään sinä päivänä kun toriparkin rakennustyöt alkoivat, Janne Viitamies muistuttaa.

Kivijalkakauppa turvattava

Toriparkkia vauhditti ykistyinen rahaa. Kiinteistöt rakensivat entiset parkkipaikkansa liiketiloiksi ja ostivat toriparkista korvaavia parkkipaikkoja. Kaupungin osuus jäi lopulta vähäiseksi.

Janne Viitamiehellä on selkeä näkemys Mikkelin tulevaisuuden tarpeista.

- Kauppakadut, joita on käytännössä kuusi kappaletta, pitää rakentaa yhtä laadukkaiksi, mutta ei toki samanlaiseksi kuin ydinkeskustan Hallituskatu. Lisäksi keskustaan tarvitaan lisää asuntoja.

- Näin turvataan myös kivijalkakaupan edellytykset, Viitamies pohtii.

Lahdessa valtava potentiaali

Mikkelin urakan jälkeen Viitamies suuntaa Lahteen vastaaviin tehtäviin. Lahdessa odottaa haastava, mutta toisenlainen urakka.

- Lahden keskusta on tiiviisti rakennettu, tiiviimmin kuin esimerkiksi Helsinki tai Tampere. Ruutukaava-alueella asuu ,lähemmäs 30 000 asukasta, kun Mikkelissä määrä on vain kuutisen tuhatta.

- Lahdessa toriparkin rakentaminen on jo aloitettu ja siellä keskustan ulkopuoliet automarketit on tehty jo 70-luvulla. Nämä asiat yhdessä antavat hyvän lähtökohdan työlle, Viitamies uumoilee.