1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuinka tehdä elokuva 60 tunnissa

Yötön yö, 60 tuntia, 52 nuorta eurooppaista elokuvantekijää ja kymmenen valmista elokuvaa - siinä ainekset Kino Euphoria-lyhytyelokuvapajalle Lapissa. Alle kolmen vuorokauden tuotannoissa tärkeintä on yhteen hiileen puhaltava työryhmä, eivät valtava koneisto tai suuri budjetti.

elokuvat
Lapissa valmistuu yhdeksän päivän aikana noin 30 lyhytelokuvaa. Ensimmäiset elokuvat ovat ensi-illassa Rovaniemen Wiljamissa perjantaina 7.6. klo 19. Toisen ja kolmannen tuotannon elokuvat kuvataan ja esitetään Sodankylän elokuvajuhlilla.
Lapissa valmistuu yhdeksän päivän aikana noin 30 lyhytelokuvaa. Ensimmäiset elokuvat ovat ensi-illassa Rovaniemen Wiljamissa perjantaina 7.6. klo 19. Toisen ja kolmannen tuotannon elokuvat kuvataan ja esitetään Sodankylän elokuvajuhlilla.Kino Euphoria

Yhdeksän päiväinen Kino Euphoria-tapahtuma alkaa Rovaniemeltä, jossa 52 nuorta eurooppalaista elokuvantekijää tuottavat kymmenen lyhytelokuvaa vain 60 tunnissa. Nopea aikataulu takaa, että elokuvat ovat kiinni ajassa, sanoo tuottaja Hanna-Leena Hauru.

Tarinassa on kaksi nuortamiestä. Toinen kuolee ja toinen yrittää järjestää tälle viikinkihautajiset.

- Yleensä aiheet ovat ajankohtaisempia kuin esimerkiksi elokuvafestivaaleilla yleensä. Ja tykkään erityisesti siitä, että täällä ihmiset uskaltavat kokeilla enemmän uusia aluevaltauksia tai aiheita. Materiaali on mielenkiintoista.

Ensimmäisessä Lapin sessiossa Hauru on kuullut suunniteltavan esimerkiksi scifimusikaalia. Aiemmissa 60 tunnin elokuvatuotannoissa valkokankaalle on saatu myös bollywood-elokuva, poliisidekkari, road movie ja useita kokeellisia lyhytelokuvia.

Lapissa elokuvia kuvataan Rovaniemellä ja Sodankylässä. Myös paikalliset saattavat päätyä elokuviin.

- Ei ainoastaan paikat, vaan myös paikalliset ovat yleensä jotenkin päätyneet näihin elokuviin. Lyhytelokuvista tulee usein kuvauspaikkansa näköisiä, Hauru toteaa.

Matalan kynnyksen elokuvan tekoa

Suurin osa Lapin tapahtumaan osallistujista on nuoria elokuvan ammattilaisia ympäri Eurooppaa: ohjaajia, kuvaajia, näyttelijöitä, mutta joukossa on myös aloittelevia elokuvantekijöitä ja elokuva-alan opiskelijoita.

Kahvin voimalla editoidaan.

Yksi osallistujista on Lapin yliopistossa audiovisuaalista mediakulttuuria opiskeleva 20-vuotias Saara Lahnajärvi, joka on ohjannut tuotantoja jo aiemmissa Kino Euphoria-projekteissa.

- Nyt ajattelin tarinaa, missä on kaksi nuortamiestä, joista toinen kuolee. Toinen yrittää järjestää tälle viikinkihautajiset, mutta se ei sitten onnistukkaan ihan niin hyvin.

Lahnajärven mukaan tiukan aikataulun tuotannossa hyvä suunnittelu on tärkeää.

- Käsikirjoitus ja kuvauspaikat on hyvä pitää mahdollisimman yksinkertaisina ja pieninä. Sen lisäksi mahdollisimman vähän näytteilijöitä, sillä yleensä tulee enemmän ongelmia, kun on enemmän ihmisiä. Sitten vaan kahvin voimalla editoimaan, Lahnajärvi nauraa.

Lue seuraavaksi