Pyytivaaran väki on nuorta

Pyytivaara sijoittuu kuutostien itäpuolelle, Kontiolahden kirkonkylän läheisyyteen. Uutta väkeä kylään muuttaa jatkuvasti, ja uusia taloja rakennetaan puolenkymmentä kesässä.

puhelinluettelot
Lapsia ja aikuisia leikkimässä ulkona kesällä
Sarah Laukkanen / Yle

Kontiolahden Pyytivaaralla on asukkaita nykyisin noin kolmesataa. Kolmasosa asukkaista on alle 18-vuotiaita. Tämä tuo mukanaan omat haasteensa, sanoo kyläseurassa aktiivisesti pitkään toiminut kyläläinen Maire Turunen.

- Joku jo sanoi, että kun täällä on nyt opettajakin, niin koulukin voitaisiin perustaa. Päiväkoti ainakin jos ei koulua, Turunen tuumaa.

Pyytivaaralla toimi oma koulu vuosina 1949 - 1966. Nykyisin kylän lapset käyvät koulua kirkonkylässä.

Perhekerho aloitti Pyytivaaralla toimintansa noin vuosi sitten. Kesäaikaan kerho kokoontuu viikoittain Pyytikodalla, talvella perheitten kodeissa.

Viitisen vuotta Pyytivaaralla asunut Ninja Kylänpää on kyläseuran nykyinen puheenjohtaja. Hän haaveilee, että kylässä voisi jonain päivänä olla oma kylätalo. Nykyisin kyläläisten yhteisenä kokoontumispaikkana toimii Pyytikota, joka vihittiin käyttöön syyskuussa 2007. Talvikäyttöön kota ei kuitenkaan sovellu. Toistaiseksi suunnitelmat kylätaloa varten ovat kuitenkin vielä alkutekijöissään.

Oma puhelinluettelo ja oma lehti

Yksi Pyytivaaran kyläläisten hienoista ideoista on kylän oma puhelinluettelo.

- Jokainen perhe on luettelossa omana ryhmänään, näkee ketä siihen perheeseen kuuluu. On myös paljon palvelutietoja ja osoitteita, kertoo kyläseuran puheenjohtajana aiemmin toiminut Päivi Määttä.

Puhelinluettelon lisäksi kyläläiset julkaisevat omaa lehteä, Pyytivaaran Sanomia. Sitä on julkaistu kylätoimikunnan toiminnan alusta lähtien eli vuodesta 1993.

Minä aina ihmettelen, miten kovakuntoisia täällä ovat naiset.

Kaija Suvanto

Kovakuntoista liikkuvaa väkeä

Pyytivaaran kyläläiset ovat erityisen aktiivisia liikkujia. Vetävänä voimana liikkumisharrastuksissa on vuosien ajan ollut Kaija Suvanto.

- Minä aina ihmettelen, miten kovakuntoisia täällä ovat naiset, naurahtaa Suvanto.

- Meillähän 2001 tehtiin jo ensimmäinen Kolin vaellus, jossa koko kylä suurin piirtein oli mukana, Kaija Suvanto muistelee.

Sen jälkeen kyläläiset ovat joukolla käyneet vaeltamassa eri puolilla maata ja ulkomaillakin.