JAKK:n rikostutkinnassa laaja kuulusteltavien joukko

Keskusrikospoliisi on aloittanut rikostutkinnan JAKK:n valtionosuuksien käytöstä. Asiaa tutkitaan törkeänä avustuspetoksena. Poliisikuulusteluista tulee laajat, ja tutkinta valmistuu vasta ensi vuonna.

JAKKin koulutuskäytössä olevia kuorma-autoja. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Jalasjärven aikuiskoulutuskeskus JAKK:n rikostutkinnasta tulee laaja. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi Keskusrikospoliisista arvioi, että tutkinta valmistuu pitkällä ensi vuoden puolella.

Keskusrikospoliisin Turun yksikkö tutkii JAKK:n valtionosuuksien käyttöä epäiltynä törkeänä avustuspetoksena. Tukinta perustuu JAKK:n johtokunnan pari vuotta sitten jättämään tutkintapyyntöön, muistuttaa tutkinnanjohtaja Heikki Topi-Hulmi.

– Tässä vaiheessa siitähän on tehty yksi tutkintapyyntö jalasjärveläisten toimesta jo pari vuotta sitten, mutta asiaa ei ryhdytty sen tarkemmin tutkimaan, koska Korkeimman hallinto-oikeuden päätös puuttui. Sillä oli hyvin tarkka ja suuri merkitys, että tämä tutkintakynnys ylittyi ja se suuntasi tätä tutkintaa hyvin paljon, Topi-Hulmi kommentoi.

– Nyt olemme aloittaneet kuulustelut ja asian selvittelyt. Tutkinta tulee olemaan erittäin laaja. Tulemme kuulemaan paljon eri henkilöitä. Kyllä se menee pitkälle ensi vuoden puolelle, ennen kuin juttu saadaan valmiiksii. Aloitamme tutkinnan ripeästi, kun saamme ensin alkutoimet tehtyä.

Keitä kuulustellaan, siihen Topi-Hulmi ei ota vielä tarkempaa kantaa.

– Tässä vaiheessa ei voi rajata pois ketään eikä nimetä ketään. Esitutkinnan aikana tehdään tarkempia päätöksiä.