Medvedev: Barentsin alue viisumivapaaksi

Euro-Arktisen Neuvoston Barents Summit-kokouksessa Norjan Kirkkoniemessä käsiteltiin tiistaina luonnonvarojen kestävän käytön ja kulkuyhteyksien parantamisen merkitystä. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ehdotti, että Barentsiin luodaan paikallinen, viisumivapaa matkustusvyöhyke.

politiikka
Kirkkoniemessä perustettiin vuonna 1993 Barentsin Euro-Arktinen Neuvosto.
Kirkkoniemi sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Venäjän rajasta.Jarmo Honkanen / Yle

Medvedev ehdotti myös, että Barentsin infrastruktuurin parantamista varten perustetaan uusi rahoitusmekanismi. Hänen mukaansa alueen kulku- ja kuljetusyhteyksien kehittäminen ja teollisuusprojektien vauhdittaminen on tärkeää.

Medvedev toivoi, että rahoitusmekanismista keskustellaan tulevassa Euro-Arktisen Neuvoston kokouksessa Suomessa.

Uusi Kirkkoniemen julistus

Barents Summit -kokouksessa julkaistiin tiistaina myös päivitetty Kirkkoniemen julistuksen, jossa painotettiin yhtäältä alueen luonnonvarojen kestävän käytön merkitystä ja toisaalta liikenne- ja kuljetusmahdollisuuksien parantamisen tärkeyttä. Julistuksessa esitetään, että ilmastonmuutos on Barentsille yhtä aikaa suuri uhka ja mahdollisuus, johon tulee reagoida yhteistyössä.

Julistus ei ole sitova sopimus vaan poliittinen asiakirja, joka juhlistaa Euro-Arktisen Neuvoston 20-vuotista historiaa ja alkuperäistä, vuonna 1993 laadittua Kirkkoniemen julistusta.

Barents Summit on Euro-Arktisen Neuvoston kokous, johon osallistuvat muun muassa pääministerit Venäjältä, Suomesta, Norjasta ja Islannista sekä Ruotsista ulkoministeri Carl Bildt.

Barents Summitin tiistain tapahtumista kertoi ensimmäiseksi Barents Observer-verkkolehti.