Hyppää sisältöön

Karistamo riisuu kävyt

Yksistään Saarijärven Häkkilässä toimivalle karistamolle kerättiin viime vuonna miljoona litraa käpyjä. Hyvä käpysato paikkasi erityisesti kuusensiemenvarastoja, jotka ehtivät jo huveta uhkaavasti muutaman heikon käpyvuoden aikana.

Kuva: Joni Tammela / Yle

Saarijärven Häkkilässä sijaitsevassa käpyjen karistamossa riittää kiirettä poikkeuksellisesti juhannukseen saakka.

Yleensä käpyjen karistaminen loppuu jo keväällä, mutta viime vuonna saatiin paras käpysato vuosikymmeneen, ja miljoonasta käpylitrasta on riittänyt karistettavaa.

Metsähallituksen tytäryhtiön Siemen Forelian markkinointijohtaja Kari Lahtinen laskeskelee, että viime syksyn kävyistä kertyy noin 8 000 kiloa männyn ja kuusen siemeniä.

- Suomessa vuosittainen siementarve on noin 10 000 kiloa, ja siemenistä suurin osa, 7 000-8 000 kiloa, kylvetään metsään suoraan. Loput päätyvät taimitarhoille, Lahtinen kertoo.

Suomen vuosittaisesta siementarpeesta noin puolet tulee Häkkilän karistamosta, loput jakautuvat kolmen muun karistamon kesken.

Huippulaatua taimitarhoille

Karistamolle tuodut kävyt säilytetään viileässä karistukseen saakka.

Karistuksen aluksi kävyt levitetään noin 40-asteiseen uuniin vuorokaudeksi, sinä aikana suomut avautuvat ja siemenet varisevat irti. Sen jälkeen siemenet puhdistetaan, kuusen siemenet myös pestään.

Useissa puhdistusvaiheissa siemenistä jäävät jäljelle parhaimmat.

- Niiden itävyys on yli 99 prosenttia, Lahtinen kehaisee.

Erityisesti taimitarhat haluavat mieluiten huippulaatuista siementä, mutta myös metsiin sitä kylvetään mielellään. Kuusen siemenistä suurin osa päätyy taimitarhoille, männyn siemenistä valtaosa kylvetään suoraan metsään.

Lahtinen arvioi, että jalostetulla siemenellä metsä tuottaa viidenneksen metsikkösiementä paremmin, myös metsän kiertoaika lyhenee 10-20 vuotta.

Männynkäpyjä tarvitaan joka vuosi

Hyvän käpyvuoden jälkeen kuusi pitää tänä vuonna kukinnasta välivuotta. Seuraavaa kuusen käpysatoa odotellaan 2-7 vuotta.

Vaikka kuusen siemeniä ei tänä vuonna ole luvassa, huolta ei ole, sillä viime syksyn hyvällä sadolla pärjätään pari-kolme vuotta.

- Viime vuosi paikkasi hyvin siemenvarastoja. Suomessa oltiin pari vuotta takaperin tilanteessa, etteivät taimitarhat saaneet riittävästi kuusen siemeniä, Lahtinen sanoo.

Männyllä sen sijaan pitäisi saada satoa lähes joka vuosi, koska parinkin vuoden huono sato voi jo heikentää saatavuutta.

- Oikein säilyttämällä eli ilmatiiviisti ja kylmässä, siemenet säilyvät vuosia. Pakastamalla jopa vuosikymmeniä, Lahtinen sanoo.

Tammenterhot turvaan närhiltä

Siemen Forelia kerää suurimman osan kävyistä omilta siemenviljelyksiltä, joita on ympäri Suomea suunnilleen Oulun korkeudelle saakka.

Mutta koska hyviä kuusenkäpyvuosia on harvoin, tarvitaan myös tavallisten ihmisten apua.

- Kuusen metsikkösiementä kerätään varmuuden vuoksi. Aina sitä ei riittäisi muuten joka paikkaan. Lisäksi hyvillä käpyvuosilla voi olla pitkäkin väli, Lahtinen toteaa.

Siemen Forelia perusti kymmenen vuotta sitten tervalepän, tammen ja vaahteran siemenviljelmiä. Ensimmäistä satoa odotellaan ensi vuonna.

- Nyt ainakin keli näyttää hyvältä. Tammessa oli terhoja jo viime syksynä varsin hyvin, mutta valitettavasti närhet ehtivät ne syömään. Täytyy seuraavalla kerralla olla nopeampi, Lahtinen naurahtaa.