Utsjokelainen Antero Vuolab joikaa sirkuksessa

Sirkus Finlandian esityksessä kuullaan tänä kesänä joikua. Utsjoen Outakosken Seitalasta lähtöisin oleva Antero Vuolab kutsuttiin mukaan sirkusporukkaan ja hän otti kutsun ilolla vastaan. Antero Vuolab kehuu sirkusporukkaa kansainväliseksi ja kannustavaksi työyhteisöksi.

kulttuuri
Antero Vuolab ja muita Sirkus Finlandian esiintyjiä
Antero Vuolabin joikua kuullaan Sirkus Finlandian tämän vuoden ohjelmistossa. Sirkus Finlandia

Antero Vuolabilla on takana kevään ja alkukesän esitykset, kun Sirkus Finlandia saapuu Rovaniemelle. Hän kertoo, että joikaamisesta on tullut myönteistä palautetta.

Sirkustirehtööri Carl Jernström Jr ja hänen isänsä Carl-Gustaf ottivat yhteyttä Antero Vuolabiin ja kutsuivat hänet porukkaan. He kuuntelivat netissä Anteron joikua ja valitsivat sieltä sirkusmaailmaan sopivan joiun, joka kertoo orpolapsesta.

- Olen oppinut joikaamaan kuuntelemalla toisten joikuja. En tosin ole oppinut sitä kotona. Minun lapsuudessani ei kotona saanut joikata, mummu oli hyvin tarkka. Siihen aikaan joikua pidettiin syntinä.

- Minä en esiinny sirkuksessa saamelaisena vaan Antero Vuolabina.

Antero Vuolabin joikaamista sirkuksessa on myös kritisoitu: eksoottisisa saamelaisia kierrätettiin aikoinaan sirkuksessa ihmeteltävinä.

- Nyt eletään vuotta 2013! Se mitä silloin tehtiin on aivan eri asia. Kaikilla on oikeus esittää kritiikkiä, en puutu moiseen asiaan. Tähän työhön kuuluu kritiikki ja terve kritiikki on aina paikallaan.

- Minä olen nyt se kulkeva eli jutaava saamelainen, jutaan sirkuksen mukana.

- Jos haluaa oppia, miten yhteisöllisyys toimii ja erilaisuus hyväksytään, niin sirkuksessa sen voi kokea. Parikymmentä kieltä ja kansallisuutta ja silti me löydämme yhteisen kielen, Antero Vuolab sanoo.