Koe uusi yle.fi

Google alkaa käyttää ruotsalaista tuulivoimaa Suomessa

Hakukoneyhtiö Google ostaa Pohjois-Ruotsiin rakennettavan uuden tuulipuiston koko sähköntuotannon kymmeneksi vuodeksi. Uusiutuva energia tulee Haminan palvelinkeskuksen käyttöön.

talous
Googlen mainos
Petri Lassheikki / Yle

Hakukoneyhtiö Google on solminut kymmenvuotisen sopimuksen pohjoismaisen tuulipuistokehittäjän O2:n ja saksalaisen vakuutusyhtiö Allianzin kanssa.

Google ostaa Pohjois-Ruotsin Maevaaraan rakennettavan uuden tuulipuiston koko sähköntuotannon. Energian ostosopimus mahdollistaa sen, että Google voi käyttää Haminan palvelinkeskustaan Summassa uusiutuvalla energialla.

Googlen ostosopimuksen ansiosta O2 on varmistanut sataprosenttisen rahoituksen tuulipuiston rakennustöille saksalaiselta vakuutusyhtiö Allianzilta. 24 turbiinin, yhteensä 72 megawatin projektin suunnittelu on jo tehty ja luvat kunnossa. Rakennustyöt alkavat lähikuukausina.

Tuulipuiston on määrä olla täydessä tuotantovalmiudessa vuoden 2015 alussa.

Googlen mukaan sopimus hyödyntää Euroopan yhdentyviä sähkömarkkinoita, ja erityisesti Skandinavian yhteistä sähkömarkkina- ja verkkojärjestelmää Nord Poolia. Sen ansiosta yhtiö voi ostaa tuulipuiston sähköntuotannon Ruotsissa sertifioituna ja kuluttaa saman määrän sähköä palvelinkeskuksessaan Suomessa.

- Tämä sopimus mahdollistaa sen, että voimme käyttää suomalaista palvelinkeskustamme puhtaalla energialla ja samaan aikaan lisätä tuulivoimakapasiteettia eurooppalaiseen sähköverkkoon, kertoo Googlen teknisestä infrastruktuurista vastaava Urs Hoelzle.

Sopimus on maailmanlaajuisesti Googlen neljäs.