Pispalan uittotunneli kiinnosti satoja heti avajaispäivänä

Vuonna 1968 valmistunut Pispalan uittotunneli otettiin vuosikymmenten odottelun jälkeen käyttöön Tampereella. Tukkinippujen sijaan tunnelista kulkevat nyt veneilijät, kävelijät ja pyöräilijät Näsijärveltä Pyhäjärvelle.

Kotimaa
Pispalan uittotunnelin avajaiset, traktori menee uittotunneliin veneen kanssa.
Marjut Suomi / Yle
Mikko Närhi pitää puhetta Pispalan uittotunnelin avajaisissa yleisölle.

Pispalan uittotunneli yhdistää Näsijärven ja Pyhäjärven eli Tammerkosken ala- ja yläpuoliset pitkät vesireitit. Hankkeen pitkäaikaisimpiin puuhaajiin kuuluva Tampereen kaupungin satamapäällikkö Matti Joki on tulokseen tyytyväinen.

- Kyllä tämä 20 vuoden taisteleminen tästä nyt helpottaa. Hyvä olo on, Joki kuvailee tunnelmia.

Satamapäällikkö on vakuuttunut siitä, että uittotunneli tulee nyt kovaan käyttöön.

Käyttöä tälle on kamalasti meinattu.

Matti Joki

- Käyttöä tälle on kamalasti meinattu. Veneilijöitä tulee olemaan kauheasti ja pyöräilijöitä myös. Esimerkiksi Pirkan pyöräily pyyhkäisee tästä 9. kesäkuuta.

Polkupyörää joutuu taluttamaan, silti reitti on nopea. Uittotunneli on toisen luokan pato, mutta sitä pidetään auki mahdollisimman paljon. Aukioloajat ovat sidoksissa Näsijärven rannan kioskin aukioloon sekä sovittuihin venekuljetuksiin. Ainakin aluksi tunnelista pääsee kulkemaan aamukahdeksasta iltakuuteen.

Jos on satamapäällikkö innoissaan, kyllä intoa riittää myös veneilijöissä.

- Tämä tulee ehdottomasti kovaan tarpeeseen, sillä saadaan liikettä järveltä toiselle. Toivottavasti ajaa asiansa, tässähän on erittäin hyviä veneilyreittejä molemmin puolin tunnelia monta kymmentä kilometriä, veneilijä ja venekauppias Mikko Harra iloitsee.

Uittotunnelin toiset avajaiset

Tunneli valmistui vuonna 1968, mutta koekäytön jälkeen tunneli jäi odottamaan uutta tulemistaan. Juha Vettenranta oli rakentamassa uittotunnelia 1960-luvun lopulla. Hän toivoo tamperelaisten nyt ymmärtävän tunnelien arvo.

Toivottavasti ajaa asiansa, tässähän on erittäin hyviä veneilyreittejä molemmin puolin tunnelia monta kymmentä kilometriä.

Mikko Harra

- Meidän tamperelaisten pitäisi tästä nyt oppia, että pitäisi tehdä äkkiä tuo tunneli Tammerkosken alle. Ettei siinä käy niin kuin tässä, että se on vanhanaikainen silloin kun se saadaan valmiiksi. Tämän tunnelin avaaminen on hyvin ajoitettu, että ihmiset näkevät, ettei sitä toistakaan tunnelia kannata vastustaa.

Vettenranta on juhlatunnelmissa, kun tunneli pääsee vihdoin vuosikymmenten odottamisen jälkeen käyttöön.

- Sen verran voin itseäni kehua, että olin jo niissä ensimmäisissä avajaisissa mukana, että nämä on nyt toiset.