Tenniksen mystisen pistelaskun alkuperää vain arvaillaan

Tennis on ikivanha urheilulaji. Niin vanha, ettei kukaan osaa varmasti sanoa, miksi lajissa pisteet lasketaan niin kuin lasketaan. Ranskalaisten piikkiin asia kuitenkin menee.

Kuva: EPA

Tennis on paitsi vanha niin myös äärettömän suosittu urheilulaji. Osa tenniksen mystiikkaa on sen erikoinen pistelaskusysteemi. Eräpisteet kulkevat muodossa 15, 30 ja 40 - ennen kuin erän voittaja ratkeaa. Vedenpitäviä todisteita siitä, mistä moinen laskutapa on tullut, ei ole olemassa.

- Kukaan ei ole pystynyt varmasti selvittämään, mistä monimutkainen systeemi on peräisin. Todennäköisesti alkujuuret ovat Ranskan keskiaikaisissa luostareissa, joissa munkit pelasivat tenniksen kaltaista peliä, toteaa Tennisliiton viestintäpäällikkö Riitta Närhi.

Pistesysteemiä on yritetty selittää kahdella erilaisella teorialla. Molemmissa on heikkoutensa ja se liittyy pistelukemaan 40.

- Yhden teorian mukaan numerot tulisivat kellotaulusta. 15 on ensimmäinen neljännes pelistä, 30 puolet. Tarina ei kerro, miksi sen jälkeen tuleekin luku 40. Toisessa teoriassa pisteet juontuvat hopeakolikoihin, joiden yksiköt olivat 15, 30 ja 45.  Mutta varmuutta ei tosiaankaan asiasta ole, Närhi sanoo.

Vain siitä vallitsee varmuus, että pistelaskun alkuperä on Ranskassa.