Amatööriarkeologit ovat tehneet keväällä huikeita löytöjä

Metallinetsimillä varustetut amatööriarkeologit tekevät yhä enemmän merkittäviä arkeologisia löytöjä Suomessa. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa alueen historia pitää kirjoittaa uusiksi amatöörien tekemien löytöjen vuoksi.

luonto
Jarkko Lehtinen haraa metallinpaljastimella rantaa.
Yle

Imatralainen harrastelija-arkeologi Jarkko Lehtinen on tehnyt metallinpaljastimella jo useita muinaisesinelöytöjä Etelä-Karjalassa.

- Vuosi on tätä harrastettu ja jo neljä isompaa löytöä on tullut, sanoo Lehtinen.

Viimeksi Lehtinen löysi Ruokolahden Salosaaresta nähtävästi läntisen kirkon perinteeseen liittyvän pronssikorun ristiretkien ajalta eli vuosien 1050 - 1150 väliltä.

- Löytö on aivan ainutlaatuinen. Mitään tämän näköistäkään ei ole tullut täältä, sanoo amanuenssi Jukka Luoto Etelä-Karjalan museosta.

Riipus viittaa läntisen kirkon aikaisemmin luultua suurempaan vaikutukseen Etelä-Karjalassa kristinuskon tullessa Suomeen.

- Se on tietysti jollain tavalla uutta, koska täällä mielellään puhutaan itäisen kirkon vaikutuksesta, toteaa Luoto.

Hopealevyn arvoitus ei ole vielä ratkennut

Äskettäin myös metallinetsimillä varustetut amatööriarkeologit Kari ja Pertti Hyvärinen tekivät merkittävän löydön Rautjärveltä. Gotlantilaisittain koristeltu hopealevy, nähtävästi miekan tupen koriste, on merovingiajalta eli vuosien600 - 800 väliltä.

Tässä on koko ajan kuitenkin myös vaara, että tämä voi riistäytyä käsistä

amanuenssi Jukka Luoto

- Sikäli kun nyt tiedetään, se on ainutlaatuinen Suomessa, eikä ihan lähialueiltakaan ole löytynyt ihan vastinetta, kertoo Luoto.

Etelä-Karjalalla on ollut jo näin varhain suorat yhteydet ulkomaille. Amanuenssi Luodon mukaan tämä viittaa siihen, että nämä alueet ovat käyneet itsenäisesti kauppaa Gotlannin kanssa.

Metallinetsinharrastuksen lisääntyessä amatöörien löydökset lisääntyvät koko ajan. Jo nyt ne mullistavat käsitykset Etelä-Karjalan historiasta. Tutkija varoittaa kuitenkin myös mahdollisista haittapuolista.

- Tässä on koko ajan kuitenkin myös vaara, että tämä voi riistäytyä käsistä. Joku voi ajatella saavansa näistä hyvät rahat antiikkimarkkinoilla, pohtii Luoto.