1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuulivoimabuumi puhaltaa Etelä-Pohjanmaalla

Tuulivoimaa on perinteisesti rakennettu rannikolle, mutta nyt hankkeita on iso pino myös sisämaassa. Kunnille tuulivoima tietää piristysruisketta. Ne saavat myllyistä verotuloja, maanomistajat maapohjasta vuokratuloja ja lisäksi valtio tukee syöttötariffeilla uusia tuulivoimaloita rakentavia yrityksiä.

Kotimaan uutiset
Etelä-Pohjaanmaalla on vireillä 400 tuulivoimalaai.
Etelä-Pohjaanmaalla on vireillä 400 tuulivoimalaa..Pasi Takkunen / Yle

Etelä-Pohjanmaan liitto on kartoittanut maakunnasta tuulivoimapuistoille suotuisat alueet. Niitä löytyi noin 20, lähinnä Suomenselältä ja Suupohjan kunnista.

- Suupohja on lähellä merenrannikkoa. Kun tullaan rannikolta sisämaahan päin, maa kohoaa ja näin tuulisuus kasvaa, selventää Etelä-Pohjanmaan liiton kaavoitussuunnittelija Antti Saartenoja. Maakunnan korkein kohta nousee reuna-alueella, Suomenselällä Soinissa, missä myös tuulee.

- On ollut yllättävää, että täällä sisämaassa on osin samanlaiset tuuliolot kuin rannikollakin, muistuttaa Soinin kunnanjohtaja Reino Määttä.

Valtakunnallinen voimalinja takaa tuoton

Maakunnan tuulivoimahankkeissa etujoukoissa ovat itselliset pitäjät. Lapuan teollisuusalueen Jouttikallion 9 myllyä ja Ilmajoen Santavuoren yli 10 myllyä käynnistynevät ensimmäisinä. Sitten rakentunevat Kauhajoki ja Isojoki. Isojoen Lakiankankaan tuulipuistoon suunnitellaan yli 50 myllyä, ja alue ulottuu osin myös Karijoen ja Kristiinankaupungin puolelle. Soini saanee puistonsa rakennustyöt alkuun parin vuoden kuluttua. Sinne suunnitellaan jopa 50-70 isohkoa myllyä. Onni on sekin, että niiden vieressä kulkee merkittävä valtakunnallinen voimalinja.

- Olemassa oleva voimalinja on osottautunut tärkeäksi. Ison sähkölinjan rakentaminen on suhteellisen kallista. Jos linja on yli 10 kilometrin päässa tai pidemmällä, se heikentää tuulipuiston kannattavuutta nopeasti, summaa Antti Saartenoja.

Soinilla etuna laajat erämaat

Rannikkoon verrattuna Soinin etuja ovat lisäksi loma-asutuksen puuttuminen, pienempi linnusto ja laajat erämaat.

- Soinissa tuulivoimalle sopivilla alueilla on ollut paljon turvetuotantoa, joka on osittain jo loppunut. Ideologisesti tuulivoimatuotanto sopii niille samoille kankaille ja soille, kertoo kunnanjohtaja Reino Määttä.

Tuulipuisto vaatii käsittelyn maakuntakaavassa

Etelä-Pohjanmaan liitossa on asetettu selkeät rajat tuulivoiman rakentamiselle. Jos myllyjen määrä nousee yli 9, tuulipuisto pitää käsitellä maakuntakaavassa. Tätä pienempien tuulivoimaloiden käsittelyyn riittää kuntataso. Samoin YVA eli ympäristövaikutusarviointi on tehtävä yli 9 myllyn puistoista.

Lisäksi Etelä-Pohjanmaan liitto on antanut elokuun alkuun asti aikaa ilmoittaa kaikki uudet maakuntakaavaan pyrkivät tuulivoimahankkeet. Nykykaava mahdollistaa 600 voimalan rakentamisen, hankkeita on vireillä noin 400. Toistaiseksi maamme energiatuotannosta tuulivoiman osuus on alle prosentin luokkaa.

Lue seuraavaksi