Ankkurissa vaihdetaan uikkariin designin alla

Lahteen Ankkurin uimarannalle on rakenteilla pukusuoja, joka saa sähkönsä aurinkopaneelista. Design-koppi aaltoilee, arvostaa luontoa ja näyttää raa´alta puulta.

muotoilu
Pukukoppi.
Meeri Niinistö / YLe

Ankkurin uimarannassa on aherrettu ainutlaatuisen pukukopin kanssa puolitoista kuukautta. Vilkkaalla uimarannalla pukusuojalle ja pienelle wc-tilalle on ollut tarvetta jo vuosia.

Juhannukseen mennessä uimarit pääsevät vaihtamaan uikkarit päälleen designpukusuojassa, kertoo Lahden kaupungn puutarhuri Hannu Neuvonen.

Designpukukoppi muodostaa yhdessä Piano-paviljongin, Sibeliustalon katoksen ja Ankkurin liikenneympyrän teosten kanssa kokonaisuuden.

Lahdessa palkitaan muutaman vuoden välein kansainvälisesti tunnettuja puuarkkitehtejä. Ankkurin rantaan nousee erään palkitun, Hermann Kaufmannin, suunnittelema pukusuoja.

- Kaikissa kohteissa on yhteistä se, että ne ovat mahdollisimman pitkälle puurakenteisia.

Raaka puumateriaali saa vain pintakäsittelyn

Suoja muodostuu niputetuista puulankuista. Lankkujen väliin tulevat lasit, joista ei näe läpi. Katossa on palkit, joiden alareunat aaltoilevat rantaan sopivasti. Kaikki materiaalit jäävät puupintaisiksi.

- Kopissa pyritään mahdollisimman pelkistettyyn puupintaan. Tehdään pieni suojakäsittely, mutta se ei vaikuta puun luonteeseen.

Vesivessaa ei suojaan tehdä. Rakentamisvaiheessa lattian alle on kuitenkin rakennettu putket, jotta vesi saadaan tarvittaessa johdettua myöhemmin paikalle. Sähkökin kulkee koppiin ekologisesti.

- Tähän tulee aurinkopaneeli, jolla tuotetaan se pieni määrä sähköä, jota valaistukseen tarvitaan.

Neuvonen myöntää, että julkisten alueiden suurin uhka on ilkivalta. Vaikka lahtelaiset designkohteet ovat saaneet olla melko rauhassa, lisätään Ankkurin alueelle valvontaa. Vartiointiliike sulkee illalla ovet, jotta asiaton liikenne saadaan mimimoitua.

- Sosiaalinen valvonta viereisistä kerrostaloista toimii myös.