Talvivaaran on ansaittava sosiaalinen toimilupansa itse

Kuopion hiippakuntavaltuusto järjesti tiistaina Sotkamossa seminaarin, jossa pohdittiin kuinka ihmisarvoisen elämän voi yhdistää luonnonvaroja hyödyntävän elinkeinotoiminnan kanssa. Tarkoituksena oli purkaa kaivosyhtiö Talvivaaran, viranomaisten ja paikallisten asukkaiden talven aikana kiristyneitä välejä.

Talvivaara
Kivijärvi sijaitsee Talvivaaran eteläpuolella.
Heikki Rönty / Yle

Piispa Jolkkonen kävi pahimman julkisuusmyllyn aikana marraskuussa tapaamassa kaivosyhtiön työntekijöitä sekä paikallisia asukkaita. Vierailu avasi uusia puolia tilanteeseen, joka alkoi kipsisakka-altaan alettua vuotaa.

- Marraskuun vierailu oli tilanteen kriisivaiheessa. Se oli hyvin raskas ja silmiä avaava, mutta myös hyödyllinen. Havaitsin, kuinka eri tavalla tämä asia on satuttanut tai raastanut ihmisiä. Käsinkosketeltavaa oli epäluottamus. Ihmiset eivät luottaneet kaivokseen eivätkä viranomaisiin, sanoo Jolkkonen.

Piispa on hyvin huolissaan ihmisten jaksamisen puolesta. Hän toivoo, että kirkko voisi olla luottamuksen rakentajana kaivosyhtiön, viranomaisten ja paikallisten asukkaiden välillä.

Ely-keskus mittaa vain arvoja - ei kaivosyhtiön luottamusta

Viranomaisiin kohdistuneeseen kritiikkiin vastasi Kainuun Ely-keskusken puolesta ylitarkastaja Unto Ritvanen. Hän puolusti viranomaisten inhimillisyyttä huomauttaen, että viranomaisilla oli Talvivaaran kriisin aikaan resurssipula.

Itse korostaisin sosiaalista toimilupaa, joka pitää olla jokaisella luonnonvaroja käyttävällä yrityksellä. Sitä ei mikään viranomainen voi myöntää.

Unto Ritvanen

- Kaikkeen palautteeseen emme valitettavasti ole pystyneet vastaamaan. Meilläkään ei ole montaa ihmistä hoitamassa näitä asioita, mutta koko ajan olemme ottaneet haasteena vastaan, että pyrimme petraamaan omaa tiedottamista.

Ely-keskuksen tarkoituksena on palvella ihmisiä, mutta usein viranomaiset nähdään kriisin aikana kasvottomina byrokraatteina. Omassa seminaaripuheenvuorossaan Ritvanen korosti moraalia tilastofaktojen taustalla.

- Itse korostaisin sosiaalista toimilupaa, joka pitää olla jokaisella luonnonvaroja käyttävällä yrityksellä. Sitä ei mikään viranomainen voi myöntää, vaan se on jokaisen toimijan ja yhtiön itse ansaittava. Ja se syntyy vain ja ainoastaan avoimella vuoropuhelulla ympäröivän yhteiskunnan kanssa, pohtii ylitarkastaja Ritvanen.

Talvivaaran talvi oli vaikea

Talvivaaran tuotantojohtaja Harri Natunen myöntää, että talvi oli vaikea koko kaivosyhtiölle.

- Kaivoksen tuotanto oli pysähdyksissä ja kriisin aikana jouduimme lomauttamaan kaivos- ja murskausväkeä.

Avoimella vuorovaikutuksella mennään pienin askelin eteen päin.

Harri Natunen

Tällä hetkellä yhtiö katsoo Natusen mukaan jo valoisampaan tulevaisuuteen. Hän uskoo, että Talvivaara on edistynyt myös vuoropuhelussaan paikallisen sidosryhmien kanssa.

- Avoimella vuorovaikutuksella mennään pienin askelin eteen päin.

Puhdas vesi on paras luottamuksen lähde

Talvivaaran alueen maanomistajien ja asukkaiden edustaja opettaja Juhani Mantsinen arvostaa, että kaivosyhtiö ja viranomaiset pyrkivät avoimeen keskusteluun ja parantamaan tiedotustaan. Samalla hän kuitenkin toteaa tilanteen raadollisuuden.

Luottamus on helppo menettää mutta älyttömän vaikea saada taikaisin. Siinä on meillä jokaisella työn sarkaa ihan tarpeeksi.

Juhani Mantsinen

- Luottamus on helppo menettää, mutta älyttömän vaikea saada taikaisin. Siinä on meillä jokaisella työsarkaa ihan tarpeeksi.

Luonnon, ihmisen ja elinkeinotoiminnan yhteensovittamiseen Mantisella on selkeä vastaus. Yhteiselo on mahdollista vain yhdellä ehdolla eikä muulla ole väliä.

- Sinne vesiin ei loroteta mitä tahansa. Ei mitään muuta. Vedet kuntoon niin soromnoo (siirryt toiseen palveluun).