SPR:n Veripalvelun Vaasan toimipiste suljetaan

SPR:n Veripalvelu sulkee Vaasan toimiston tämän vuoden aikana. Sairaaloiden tarve verituotteiden suhteen on vähentynyt, minkä vuoksi SPR sulkee myös muita pienempiä veripalvelutoimistoja yhteensä kahdeksan kappaletta. Toimistot korvataan liikkuvilla verenluovutustilaisuuksilla.

veripalvelu
Mies luovuttaa verta.
YLE

SPR:n Veripalvelu toivoo, että toimistoissa vertaluovuttaneet asiakkaat jatkavat käyntejään liikkuvan Veripalvelun verenluovutustilaisuuksissa.

– Ymmärrämme hyvin, että monet luovuttajat ovat harmissaan tutun verenluovutuspaikan sulkemisesta. Toivomme samalla luovuttajilta ymmärrystä siihen, että Veripalvelun täytyy tehdä uudistuksia toiminnan jatkuvuutta ajatellen, verenluovutustoiminnan johtaja Satu Pastila sanoo.

Liikkuvat verenluovutustilaisuudet aloitetaan mahdollisimman pian niillä paikkakunnilla, joissa veripalvelutoimisto suljetaan. Näin verenluovutuksiin ei tule turhan pitkiä välejä.

– Veripalvelutoimistojemme väki on tehnyt upeaa työtä kaikki nämä vuodet yhdessä paikkakuntien aktiivisten verenluovuttajien, yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa. Toivottavasti yhteistyö kantaa tämän muutosvaiheen yli, ja verenluovuttajat jatkavat potilaiden auttamista kuten tähänkin asti, Pastila toteaa.

Toimistojen vähentäminen lisää tehokkuutta

Veripalvelun johtaja Martti Syrjälän mukaan nykyisen toimipisteverkoston ylläpitäminen luo taloudellisia ja toiminnallisia ongelmia kiinteän palvelun ylläpitämisessä.

– Verta ei haluta kerätä liikaa eikä liian vähän. Verivalmisteiden lyhyen kelpoisuusajan vuoksi ylimäärin kerätystä verestä valmistetut tuotteet vanhenisivat ja ne jouduttaisiin hävittämään. On siis tärkeää mitoittaa luovutustoiminta oikein. Silloin luovuttajan lahja tulee käytetyksi mahdollisimman hyvin, Martti Syrjälä perustelee.

Verta kerätään muun muassa onnettomuuksien uhreille, leikkaus- ja syöpäpotilaille sekä keskoslapsille. Suomessa tarvitaan yhä joka arkipäivä lähes 1000 verenluovuttajaa.

Yt:t vielä kesken

Pienten veripalvelutoimistojen sulkeminen tarkoittaa noin 30 henkilön vähentämistä. Vaasan toimistossa on työskennellyt kolme vakituista työntekijää.

Veripalvelu suunnittelee myös muiden toimintojensa uudelleenjärjestämistä toiminnallisista ja taloudellisista syistä ja niiden osalta Yt-neuvotteluprosessi on vielä kesken Kokonaisuudessaan irtisanomisuhka koskee 70 henkilöä.

Veripalvelulla on palveluksessaan yhteensä yli 600 työntekijää.

Veripalvelun Seinäjoen toimipiste jatkaa toimintaansa entiseen malliin.

_Muokattu 5.6.2013 kello 17:28. Lisätty kolmenneksi viimeiseen kappaleeseen Vaasan veripalvelutoimiston työntekijöiden määrä. _