1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puistot

Turku sai kansallisen kaupunkipuiston tittelin

Kaupunkipuistoon kuuluvat Turun keskustan lisäksi muun muassa Ruissalo, Kuralan Kylämäki ja Aurajokilaakson kulttuurimaisema.

puistot
Aurajoenranta kesällä.
YLE / Sannimari Lehtilä

Suomen kuudes kansallinen kaupunkipuisto on perustettu Turkuun. Yli 2000 hehtaarin kokoisen kaupunkipuiston ytimenä on Aurajoen miljöö puistoineen ja arvorakennuksineen.

Kaupunkipuistolle on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma, mutta se ei esimerkiksi estä rakentamista puiston sisällä. Ympäristöministeri Ville Niinistö luovutti kansallisen kaupunkipuiston nimityksen Turulle.

- Lähtökohtaisesti kaupunkipuisto ei kiellä mitään toimenpiteitä sen sisällä, kunhan kokonaisuus säilyttää arvokkuutensa. Kaupungilla on velvollisuus miettiä sen perinteen, historian ja luonnon vaalimista, mutta se ei ole lakisääteistä, Niinistö sanoo.

Aiemmin kansallispuistoja on perustettu Hämeenlinnaan, Heinolaan, Hankoon, Poriin ja Porvooseen. Kaupunkipuiston kriteereinä ovat muun muassa kaupunkikeskeisyys ja alueen liittyminen maaseutuun tai luonnonympäristöön.

- Uskomme, että Turku on kunniallinen kaupunki ja sitoutuu niihin periaatteisiin, joita se julistaa kansallisen kaupunkipuiston aseman hankittuaan. Tämä on kaupungin oma työtä ohjaava prosessi, ei ylhäältä päin määräyksiä tai rajoituksia asettava, Niinistö sanoo.

Turun kansallinen kaupunkipuisto kartalla (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi