Vanhasta viljavarastosta kaavaillaan kulttuurin kehtoa

Korian Hankkijan vanha viljavarasto ammottaa tyhjyyttään. Aavemaisen autioutunut tuhansien neliöiden rakennus on musiikin sekatyömies Jyrki "Iipu" Heinolan mielessä muuntautunut Kouvolan omaksi Kaapelitehtaaksi, kulttuurin monitoimikeskukseksi.

kulttuuri
Hankkijan vanha viljavarasto Korialla.
Yle / Antti Kolppo

Lokit ja pulut lentelevät korkealla vanhan viljavaraston kattorakenteissa. Muutamia kuolleitakin lintuyksilöitä makaa ränsistyneen Hankkijan viljavarastohallin betonilattialla. Toimistotilat on hylätty ja myllätty täyteen roskia ja vanhoja huonekaluja.

- Täällä oli aiemmin bändikämppiä, nyt ei niitäkään, sanoo yrittäjä, promoottori, itse itseään musiikin sekatyömieheksi tituleeraava Jyrki "Iipu" Heinola.

Heinolan yritys Suomen musiikkyhtiö Oy:llä on tätä nykyä hallintaoikeus Hankkijan viljavarastohalliin. Hallin omistaa edelleen konkurssin tehnyt LT Tuhkimo Oy.

- Loppukesään mennessä myös omistus siirtyy Suomen musiikkiyhtiölle, kertoo Heinola.

Heinolalla on suuri haave. Hän haluaisi luoda jo viitisen vuotta tyhjänä ammottaneesta Hankkijasta Kouvolan oman "Kaapelitehtaan", kulttuurin monitoimikeskuksen, jollainen koko Itä-Suomen alueelta puuttuu.

- Kaikki tietävät millainen merkitys esimerkiksi Oulun Teatrialla ja Tampereen Pakkahuoneella on kulttuurielämässä, sanoo Heinola.

130 metriä pitkä halli ja lähes 4000 neliön pinta-ala mahdollistaisivat monenlaisen toiminnan järjestämisen. Heinolan mielessä siintää esimerkiksi suurten konserttien pitäminen.

- Kouvolassa ei ole kunnollista estradia suuremmille bändeille. Lisäksi tänne voisi järjestää taidenäyttelyittä, teatteriesityksiä, äänitysstudioita. Täällä pystyisi myös järjestämään suuria kokouksia.

Kulttuurikeskus antaisi näkyvyyttä kasarmialueelle

Tälläkin hetkellä lukuisia kesäfestivaaleja Suomessa järjestelevä yrittäjä tuntuu ajavan hallihanketta eteenpäin koko sydämestään. Täystyrmäystä miehen visioille ei anna maanomistaja kaupunkikaan.

- Kouvolasta todella puuttuu suuri tapahtumatila. Halli voisi olla sellaiseksi yksi vaihtoehto, sanoo Kouvolan kehityspäällikkö Harri Kivelä.

Kivelän mukaan kulttuuripalveluiden tarjoaminen suuremmista yksiköistä ei ole enää Suomessa erikoisuus, vaan pikemminkin peruspalvelun muoto.

- Kouvolan vetovoiman kehittämisen kannalta on tärkeää miettiä eri vaihtoehtoja, miten täällä saataisiin aikaan vastaavia kulttuurikeskuksia kuin muualla Suomessa, Kivelä toteaa.

Korian Hankkijan sijainti vanhalla kasarmialueella puhuu Kivelän mielestä Heinolan visioiden puolesta.

- Kulttuurikeskuksen sijoittuminen sellaiselle alueelle antaisi kaupungille mahdollisuuden myös nostattaa historiallisen alueen näkyvyyttä ja elävyyttä.

Luovien alojen kauppakeskuksia

Keskiviikkona Kouvolassa vierailleen Turun yliopiston kauppakorkeakoulun projektitutkija Saku Vähäsantasen mukaan kulttuurikeskukset sijoitetaan usein vanhoihin ympäristöihin ja vanhoihin rakennuksiin.

- Ne ovat usein vanhoja kiinteistöjä, joissa teollisuus on lakannut. Ne heräävät sitten uuteen eloon ja sillä on myönteinen vaikutus myös paikkakunnan imagoon, sanoo luovien alojen keskusten merkitystä suomalaisilla paikkakunnilla tutkinut Vähäsantanen.

Vähäsantasen mukaan kulttuuripalvelujen tarjoaminen tuo kaikenlaiselle taiteelle ja kulttuurille parempaa näkyvyyttä.

- Ja tällaiset keskukset kertovat myös siitä, että myös taiteella ja kulttuurilla voidaan tehdä liiketoimintaa. Mielestäni kulttuurikeskuksia voisi kuvailla ikään kuin luovien alojen kauppakeskuksiksi, Vähäsantanen toteaa.

"Ei vain rumille rokkareille"

Kehityspäällikkö Kivelän mukaan kouvolalainen kulttuurielämä on jo nyt voimissaan ja pinnan alla kuplii koko ajan uutta.

- Minusta Kouvolan kulttuurielämän ehdoton vahvuus on monialaisuus ja monisäikeisyys. Luotan siihen, että kulttuurin kautta tuleva elinvoima kehittyy tässä kaupungissa koko ajan.

Kivelä korostaa kouvolalaisten taiteen- ja kulttuurinluojien omaehtoisuuden ja aktiivisuuden merkitystä. Varmastikaan huonoimpia esimerkkejä eivät ole Kouvostoliitto-brändin luojat tai jo muuallakin Suomessa tunnetun Jättömaa-festivaalin kehittäjät.

Se, nähdäänkö kouvolalaisen kulttuurin hedelmiä tulevaisuudessa Korian Hankkijan hallin seinien sisäpuolella, on vielä kysymysmerkki. Jyrki "Iippu" Heinola tuijottaa lintujen asuttamaa aavemaista hallia ja täräyttää vielä lopuksi:

- Tämän paikan toiminta ei rajoittuisi pelkästään rumien rokkareiden hyysäämiseen. Vaan täällä voisi pitää esimerkiksi oikeita kokouksia, tuhatkin ihmistä mahtuisi helposti yhteen miittinkiin.

Tekstiä muokattu 6.6.2013 kello 7.37. Hankkijan viljavarasto ei ole vielä siirtynyt Jyrki "Iippu" Heinolan yrityksen Suomen Musiikkiyhtiö Oy:n omistukseen, vaan sillä on hallintaoikeus kiinteistöön. Tällä hetkellä kiinteistön omistaa konkurssin tehnyt LT Tuhkimo Oy. Loppukesään mennessä kiinteistö siirtyy kokonaan Suomen Musiikkiyhtiö Oy:n haltuun.