Hyppää sisältöön

Reino Rinne sai muistomerkin Kiutakönkäälle

Kuusamon koskisoturin syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna sata vuotta. Rinne vaikutti myös koskiensuojelulain syntyyn.

Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Kirjailija ja päätoimittaja Reino Rinne (1913-2002) on saanut muistomerkin Kiutakönkäälle. Kosken partaalle kallioon upotetun muistomerkin on suunnitellut taiteilija Raimo Jaatinen.

Kuusamossa vapaiden koskien puolestapuhujana tunnetun Rinteen tekstejä on tänä keväänä myös sävelletty musiikiksi. Säveltäjä Suonna Kononen on Rinteen tyttärenpoika ja vaikuttaa yhtyeessä Huojuva Lato.

- Reinon tekstit ovat vahvoja, niissä ei puhuta paskaa. Hieno monumenttihan tuo Kiutaköngäs tuossa on, kun se virtaa vapaana. Sydäntä  lämmittää, Kononen toteaa.

Reinon tekstit ovat vahvoja, niissä ei puhuta paskaa.

Suonna Kononen

Rinteen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.

Tarasti: Rinne suuri hahmo koskisodassa

1980-luvulla Rinne oli mukana vahvasti puhumassa myös vuonna 1987 voimaan astuneen koskiensuojelulain puolesta.

Ympäristöministeriön tuolloinen kansliapäällikkö Lauri Tarasti kehuu vuolaasti Rinteen merkitystä vapaiden koskien puolestapuhujana.

- Rinteen osuus koskiensuojelulain tekemisessä oli merkittävä, sillä se oli tietenkin henkinen kysymys. Täytyy ensin ymmärtää koskien ja koskemattoman luonnon arvo. Sen Rinne ymmärsi ja toi asian esille voimakkaasti niin sanotussa koskisodassa, Tarasti sanoo.