Koskessa turvallisuussuunnitelma punnitaan

Turvallisuus on tärkeä osa matkailuelinkeinoa. Lapissa turvallisuusasioihin on kiinnitetty erityishuomiota hankkeella, jonka johdosta Meri-Lapin matkailualue sai oman turvallisuussuunnitelmansa.

Työturvallisuus ja -terveys
Lumiveneet suuntaavat koskelle
Matti Sunnari / Yle

Lapissa kehitetään matkailun turvallisuutta verkostoyhteistyönä koko lapin alueella.

- Vuodesta 2009 asti on toimittu kymmenellä lapin matkailualueella. Meri-Lapin alueella julkaistiin toissa viikolla oma turvallisuussuunnitelma eli sopimus yhteisistä toimenpiteistä ja toimintamalleista. Nyt sitä kokeillaan käytännössä tässä koskenlaskuteeman myötä, kertoo projektisuunnittelija Aleksi Latvala matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista.

Koulutusta on matkan varrella päivitetty. Ja esimerkiksi koskeen aiemmin puettu sadeasu on vaihtunut neopreenipukuun.

Risto Kantola

Avoimeen tilaisuuteen saattoi osallistua viranomaisten lisäksi alueen matkailuyrittäjiä. Käytännössä koskeen mentiin huolellisen alustuksen jälkeen kokeneen kipparin johdolla.8-asteiseen veteen mennessä alkoi osallistujien jännitys kasvaa.

- On se sen verran iso virta, että vähän on perhosia vatsassa, myönsi eräs rovaniemeläismies kumiveneen reunalla.

- Mutta on tämä niin ammattitaitoisesti hoidettu, että ei sinänsä pelota, hän jatkaa.

Koskenlaskuharjoitus Kukkolankoskella
Kumiveneen kippari Mika Lähdekorpi (selin) seuraa valmisteluja. Matti Sunnari / Yle

Koskenlasku kehittyy

Kukkolankoskella toimivan Nordic Safariksen Risto Kantola on opastanut asiakkaitaan koskenlaskuun jo toistakymmentä vuotta.

- Koulutusta on matkan varrella päivitetty. Ja esimerkiksi koskeen aiemmin puettu sadeasu on vaihtunut neopreenipukuun, jonka on tarkoitus suojella kolhuilta, kelluttaa ja vieläpä pitää kehon lämpimänä, Kantola kertoo.

Keskiviikkona Kukkolankoskella toteutettu koskenlaskuharjoitus on toinen Meri-Lapin alueella toteutettu turvallisuusharjoitus. Aiemmin tänä vuonna Lumilinnassa tehty evakuointiharjoitus kuului myös samaan Lapin matkailun turvallisuusjärjestelmä-hankkeeseen.