1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. terveys

Allergikko: Kävele metsässä, silitä koiria

Kansallinen allergiaohjelma kannustaa altistumaan allergeeneille. Vakavasta allergiasta kärsivälle ohjelmaa ei suositella.

Kuva: Tuuli Teittinen / Yle

Astma- ja allergialiitto rohkaisee lievästi allergisia ihmisiä siedättämään itse itseään.

Kansallinen allergiaohjelma kehottaa retkeilemään luonnossa koko perheen voimin.

Mikkelin seudun Allergia- ja astmayhdistyksen sairaanhoitaja Leena Hertz mainitsee, että Etelä-Savossa siedätykseen on paremmat lähtökohdat, kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

- Helsingissä on paljon enemmän betonirakennuksia, kuin kasvustoa. Meillä on luonto lähellä.

Ohjelman tarkoituksena on ehkäistä allergioiden kehittymistä sekä lisätä väestön sietokykyä. Jos epäilee itsensä tai lapsensa olevan lievästi allerginen, ei siedätystä tulisi silti pelätä. Allergia kulkee geeneissä, mutta altistumiseen voidaan vaikuttaa ympäristötekijöillä.

- Allergia ei ole sairaus, vaan ominaisuus, kuten luonteenpiirre. Vaikka toisella vanhemmalla olisikin allergian vuoksi erilainen ruokavalio, ei sitä kannata siirtää suoraan lapselle kokeilematta. Tämän vuoksi myös koulujen uudenlainen linjaus erityisruokavalioiden suhteen on hyvä. Lievää ruoka-allergiaa kannattaa hoitaa syömällä allergeeniä kohtuudella ja tarkastella kuinka olo muuttuu pikkuhiljaa.

Lemmikki perheessä vähentää allergiariskiä

Arkielämässä allergiaa voidaan ehkäistä myös muilla tekijöillä. Ihmisen elimistön tulisi löytää oikea vastustustapa vaarattomien ja vaarallisten mikrobien välillä. Esimerkiksi siivouksessa ei kannata käyttää bakteereja tuhoavia pesuaineita. Myös eläinallergian riski pienenee, jos taloudessa on vauvasta asti ollut lemmikki. Oma siedätys voikin olla joissakin tapauksissa parempi vaihtoehto.

- Lääkkeellinen siedätyshoito kestää aina noin kolme vuotta. Jos haluaa tarkastaa, omaako jonkin allergian, sen voi lääkärin kautta tutkituttaa.

Vakavasti allergisille siedätystä omin päin ei suositella, sillä tällöin kyseessä on usein liian suuria riskejä. Jos tällaista siedätystapaa haluaa kokeilla, on keskusteltava ensin lääkärin kanssa ja toimia lääkärin valvonnassa.

Tuuli Teittinen, Yle