Satojen tuhansien eurojen kustannukset Lahden torin likaisista maista

Lahden torin alueella arvioidaan olevan jopa 26 000 tonnia pilaantunutta maa-ainesta. Noin puolet maasta voidaan puhdistaa, puolet viedään loppusijoitukseen.

Kotimaa
Kaivaukset torilla.
Hanna Lumme / Yle

Lahden toriparkkityömaan alta poistettavien pilaantuneiden maa-ainesten poiskuljetus ja puhdistus aloitetaan kesäkuun puolivälissä. Maita aletaan siirretään ensin alatorilta, missä arkeologien pitäisi lopettaa työnsä muutamien päivien päästä.

Maata viedään Kujalan jäteasemalle, jossa sille tehdään niin sanottua aumakunnostusta eli maata puhdistetaan ilmalla ja aktiivihiilellä. Hiili sitoo haitta-aineet itseensä.

Osa maasta on kuitenkin niin pahasti pilalla, että se on vietävä loppusijoitukseen esimerkiksi Riihimäelle tai Kotkaan.

Lahden kaupungin mittauspäällikön Petri Honkasen mukaan maa-aineksen määrästä ja laadusta on tehty tutkimuksia, mutta tiedot saattavat muuttua, kun maata poistetaan.

- Pilaantuneita maita on arvioitu olevan yhteensä kauppatorin ja alatorin alueella 26 000 tonnia. Alatorilla on siitä 12 000 ja torilla 14 000 tonnia, Honkanen sanoo.

Lasku voi kasvaa

Vastaanottomaksut pilaantuneesta maasta ovat satoja tuhansia euroja. Lisäksi päälle tulevat kuljetus- ja kaivuukustannukset.

Mitä suurempi osa maasta joudutaan kuljettamaan loppusijoitukseen, sitä isompi lasku on tiedossa.

Niin sanottu aumakunnostus onnistuu, jos maa ei ole liian pahasti pilaantunutta ja jos se on huokoista sekä ilmaa läpäisevää. Jos maassa taas on kovin suuret pitoisuudet haitta-aineita tai se on liian tiivistä tai kosteaa, puhdistus on mahdotonta.

Kunnostetut maat voidaan sijoittaa kaatopaikkapenkkaan.

Aikaa maansiirto-operaatioon on varattu neljästä kuuteen kuukautta.