Tuuletin puhaltaa hartiat salakavalasti jumiin

Ilmastointilaite tai tuuletin viilentää ilmaa, mutta tekee lihaksille hallaa. Hartiat kannattaa suojata vaikka villahuivilla, jos mielii istua viileän ilmavirran alla.

terveys
Nainen istuu toimistossa tuulettimen edessä.
Hanna Lumme / Yle

Ilmastointilaitteet ja puhaltimet viilentävät helteellä tukalaa sisätilaa, mutta ovat myös petollisia. Vilpoisa ilmavirta supistaa nimittäin verisuonia.

Talvipakkasilla verisuonten supistuminen saa nostamaan hartiat korviin. Ilmastointilaitteet saavat aikaiseksi samanlaisen reaktion, joskin pienemmässä mittakaavassa. Ilmastointilaitteet puskevat kuitenkin verrattain lämpimämpää ilmaa kuin pakkanen on.

Joka tapauksessa, tuulettimet aiheuttavat niskaan ylimääräistä lihasjännitystä.

- Ihminen on kokonaisuus. Hartialihasten jännittäminen heikentää verenkiertoa päähän ja aivoihin. Vireystila laskee, mikä saa esimerkiksi istumatyötä tekevän henkilön asennon epäryhdikkääksi, kertoo Lahden Diakonialaitoksen terapiayksikön johtaja Sanna Lehtonen.

Niska- ja hartiakivut ovat jokaiselle istumatyötä tekevälle kesähelteillä tuttu juttu. Puhallinta ei kannata kuitenkaan siirtää lattialle, sillä veto tekee hallaa myös muille lihaksille.

- Jos esimerkiksi pohkeisiin puhaltaa kylmää ilmaa, ihminen alkaa huomaamattaan jännittää lihaksia.

Lämpöä puhaltimiin ja hartioille

Suurin ongelma ilmastointilaitteiden käytössä on se, että ne säädetään puhaltamaan liian kylmää ilmaa. Leinonen suositteleekin, että töitä tehtäisiin noin 23 asteessa.

Kevyessä työssä lämpötilan ei tarvitse olla paljon alle 25 astetta ja keskiraskaassa työssä lämpötila voi olla 22 asteen tuntumassa.

Sanna Lehtonen

- Kevyessä työssä lämpötilan ei tarvitse olla paljon alle 25 astetta ja keskiraskaassa työssä lämpötila voi olla 22 asteen tuntumassa.

Etäisyydellä on suuri merkitys siihen, kuinka paljon hartiat kestävät kylmää ilmaa. Yleissääntö on, että mitä kauempana laite on, sitä parempi.

- Suora puhallus aiheuttaa nopeammin vedon tunteen tuomia ongelmia.

Leinonen suosittelee ilmastoinnin kanssa villaista hartiahuivia. Puhallin ei pääse villahuivin läpi kunnolla.

- Eikä se hartiahuivi kuumenna hartiaseutua tai lihaksistoa niin, että tulisi tukala olo.