1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomimiehen kunto mitataan bussissa

Eikka-bussi kiertää kunnissa varsinkin syksyn aikana. Bussissa mitataan miehen kunto.

terveys
Suomimies-bussi kiertueella
Pekka Loukkola / Yle

Idea liikuntaneuvonta-autosta syntyi, kun Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan eli PoPLin aikuisliikuntapäällikkö Ilkka Kurttila mietti, miten terveysmittauslaitteet saataisiin lähelle kuntomittausta kaipaavia työikäisiä.

Liikuntaneuvonta haluttiin näkyvämmäksi ja sinne, missä ihmiset voisivat mittauttaa kuntonsa helposti ja nopeasti. PoPLissa toivotaan, että auton avulla Suomen suosituin kuntotesti eli Suomimies-testi tavoittaisi yhä enemmän aikuisia.

Liikuntaneuvonta-autossa mitataan leposyke, kehon koostumus ja puristusvoima. Kehon koostumislaitteella saadaan tukea painon hallintaan mittaamalla rasvan ja lihasten suhde, erityisesti vatsan ympärille kertynyt rasvan määrä. Sykemittarilla selvitetään kestävyyskunto ja puristusmittauksella yläraajojen toimintakyky. Näistä saadaan kehon kuntoindeksi.

Suomimies-testin on tehnyt yli 30 000 työikäistä Pohjois-Pohjanmaalla.

Iltaisin Eikka palvelee huippu-urheilua

Liikuntaneuvonta-auton käyttötarkoitus ei jää vain päiväkäyttöön. Auton käyttöä kehitetään laajempaa asiakaskuntaa silmälläpitäen.

Iltaisin auto palvelee huippu-urheilua. Auto varustetaan polkupyöräergometrillä ja nopeuden ja voiman mittaamiseen tarkoitetuilla valokennosto- ja kiihtyvyysantureilla. Autosta löytyy tulevaisuudessa myös tasapanolevy, ja nuoria urheilijoita testataan KTK-motoriikkatestillä.

Palvelu on kehitetty PoPLin ja sen kahdeksan kuntakumppanin tarpeisiin sekä huippu-urheiluseuroille. Testiauto on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa. Idea autosta syntyi PoPLin Maakunta Liikkeelle -hankkeen seurauksena.

Lue seuraavaksi