1. yle.fi
  2. Uutiset

Hitas-loukut jäävät nyt historiaan

Nyt myös vanhat Hitas-yhtiöt voivat irtautua hintasäätelystä 30 vuoden jälkeen, jos päätöksen taakse saadaan taloyhtiön enemmistö. Aikaisemmin taloyhtiöiltä on vaadittu hintasäätelystä irtautumiseen yksimielinen päätös.

Kotimaan uutiset
Helsinkiin muuttavat kiilaavat vuokrajonossa ohi.
Yle

Kiinteistölautakunnan toukokuinen päätös luopua yksimielisyysvaatimuksesta pysyy voimassa, koska kaupunginhallitus ei kyseenalaistanut päätöstä määräajan puitteissa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen mukaan lautakunnan päätöstä ei ollut tarpeen lähteä pyörtämään.

- Ainoastaan poikkeustapauksissa lähdetään käyttämään tätä valtaa. Lautakunnan muutokset ovat linjassa kaupungin toiveiden kanssa Hitas-järjestelmän kehittämisestä.

Järjestelmä on nyt reilu

Uusissa Hitas-kohteissa hintasäätely loppuu automaattisesti 30 vuoden määräajan jälkeen. Rauhamäen mielestä Hitas-järjestelmä on nyt reilumpi kaikkia kohtaan.

Se mahdollistaa asukkaiden paremman liikkuvuuden asuntojen välissä, eikä Hitas-loukkuja muodostu.

Tatu Rauhamäki

- Tämä on parannus nykyiseen järjestelmään. Se mahdollistaa asukkaiden paremman liikkuvuuden asuntojen välissä, eikä Hitas-loukkuja muodostu.

Tähän asti vanhoissa Hitas-asunnoissa on vaadittu taloyhtiön yksimielinen päätös irtautumisesta määräajan jälkeen. Tällöin yksittäiset osakkaat ovat voineet lyödä kapuloita rattaisiin hintasäätelystä irtautumiseen.

- Jotkut asukkaat ovat kokeneet tämän kohtuuttomaksi, kertoo Rauhamäki.

Jos taloyhtiö päättää irtautua hintasäätelystä, joutuu se maksamaan jatkossa tontinvuokraa alueen keskiarvon mukaan.

- Kaupunki poistaa sen tuen, joka on myönnetty Hitas-yhtiölle vuokratukena tai alempana tontinvuokrana, toteaa Rauhamäki.

Lue seuraavaksi