1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hitas-loukut jäävät nyt historiaan

Nyt myös vanhat Hitas-yhtiöt voivat irtautua hintasäätelystä 30 vuoden jälkeen, jos päätöksen taakse saadaan taloyhtiön enemmistö. Aikaisemmin taloyhtiöiltä on vaadittu hintasäätelystä irtautumiseen yksimielinen päätös.

Kuva: Yle

Kiinteistölautakunnan toukokuinen päätös luopua yksimielisyysvaatimuksesta pysyy voimassa, koska kaupunginhallitus ei kyseenalaistanut päätöstä määräajan puitteissa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen mukaan lautakunnan päätöstä ei ollut tarpeen lähteä pyörtämään.

- Ainoastaan poikkeustapauksissa lähdetään käyttämään tätä valtaa. Lautakunnan muutokset ovat linjassa kaupungin toiveiden kanssa Hitas-järjestelmän kehittämisestä.

Järjestelmä on nyt reilu

Uusissa Hitas-kohteissa hintasäätely loppuu automaattisesti 30 vuoden määräajan jälkeen. Rauhamäen mielestä Hitas-järjestelmä on nyt reilumpi kaikkia kohtaan.

Se mahdollistaa asukkaiden paremman liikkuvuuden asuntojen välissä, eikä Hitas-loukkuja muodostu.

Tatu Rauhamäki

- Tämä on parannus nykyiseen järjestelmään. Se mahdollistaa asukkaiden paremman liikkuvuuden asuntojen välissä, eikä Hitas-loukkuja muodostu.

Tähän asti vanhoissa Hitas-asunnoissa on vaadittu taloyhtiön yksimielinen päätös irtautumisesta määräajan jälkeen. Tällöin yksittäiset osakkaat ovat voineet lyödä kapuloita rattaisiin hintasäätelystä irtautumiseen.

- Jotkut asukkaat ovat kokeneet tämän kohtuuttomaksi, kertoo Rauhamäki.

Jos taloyhtiö päättää irtautua hintasäätelystä, joutuu se maksamaan jatkossa tontinvuokraa alueen keskiarvon mukaan.

- Kaupunki poistaa sen tuen, joka on myönnetty Hitas-yhtiölle vuokratukena tai alempana tontinvuokrana, toteaa Rauhamäki.