1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksassa asuva suomalainen: Huoli tulvista näkyy ihmisistä

Kari Kytömäki on täyttänyt hiekkasäkkejä Torgaun satamassa yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa. Pahin on Torgaussa vielä edessä, sillä tulvan odotetaan saavuttavan huippunsa perjantaina.

Hiekkasäkkejä täytettiin Torgaun satamassa. Kuva: Kari Kytömäki

Tulvat osassa Keski-Eurooppaa ovat jo hellittämässä, mutta Saksassa Elbe-joki jatkaa yhä nousuaan. Suomalainen Kari Kytömäki taistelee yhdessä muiden vapaaehtoisten ja Saksan armeijan sotilaiden kanssa tulvivaa Elbeä vastaa Torgaun alueella.

Torgauhun on julistettu poikkeustila. Kaupunki on Kytömäen mukaan vielä säästynyt tulvavesiltä, mutta pienempiä kyliä molemmin puolin Torgauta on jo veden vallassa, ja asukkaita on jouduttu evakuoimaan kodeistaan.

- Koulut ja virastot ovat olleet tämän päivän kiinni. Kaikki on komennettu tekemään vapaaehtoistyötä, Kytömäki kuvailee.

Torgaun satamaan on järjestetty hiekkasäkkien täyttöpaikka, jonne Kytömäki on työpäivän jälkeen mennyt auttamaan tulvantorjunnassa. Pahin on vielä edessä, sillä Torgaussa tulvan odotetaan saavuttavan huippunsa perjantaina. Tällä hetkellä joen pinta on yli kuusi metriä normaalia korkeammalla.

Koti ja työpaikka vaarassa

Uhkaavasta tulvatilanteesta huolimatta ihmiset ovat Kytömäen mukaan pysyneet rauhallisina. Päällimmäisenä on ollut havaittavissa yhdessä tekemisen asenne.

- Kaikki tietävät, että hiekkasäkkejä on tehtävä. Mutta kyllähän sen ihmisistä näkee, että huoli tulvapatojen pettämisestä on. Sitten ei kukaan tiedä, mitä tapahtuu.

Tulvissa on Kytömäen kannalta tosi kyseessä, sillä sekä koti että työpaikka ovat vaarassa jäädä veden alle.

- Sitä jännittää ja toivoo, että vesi pysyy uomassaan.

Eilen Kytömäki täytti hiekkasäkkejä yhdessä noin 150 muun vapaaehtoisen kanssa. Hiekkasäkkitalkoot jatkuvat tänäänkin. Päivän tavoitteena on saada Belgernin kylään 120 000 hiekkasäkkiä. Päällimmäisenä ajatuksena on, mistä saisi uudet työhansikkaat.