1. yle.fi
  2. Uutiset

THL: Äidinmaidon ympäristömyrkyt vähenevät koko ajan

Vauvat altistuvat ympäristömyrkyille jopa 25-kertaisesti verrattuna aikuisiin.

Kotimaan uutiset
Vauva imee äidin rintaa.
Yle / Riku Kaminen

Suomalaisäitien maidossa on entistä vähemmän ympäristömyrkkyjä. Dioksiinien ja PCB-yhdisteiden pitoisuudet ovat vähentyneet viidenneksen viidessä vuodessa. Samassa ajassa esimerkiksi elektroniikassa ja huonekaluissa käytettyjen bromattujen palonestoaineiden pitoisuudet ovat puolittuneet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Vauvat altistuvat myrkyille jopa 25-kertaisesti aikuisiin verrattuna. Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt THL:ää tutkimaan äidinmaidon ympäristömyrkkyjä 2011 ja 2012. Maitonäytteitä saatiin 200:lta vastasynnyttäneeltä äidiltä Helsingissä, Kuopiossa ja Rovaniemellä.

Näytteitä verrattiin vuosina 1987, 1994, 2000 ja 2005 tehtyihin tutkimuksiin. Niistä voidaan päätellä, että dioksiini- PCB-yhdistepitoisuudet ovat pienentyneet 25 vuoden ajan. Niiden pitoisuudet ympäristössä olivat suurimmillaan 1960-luvun lopulla. Siitä ne ovat laskeneet jopa 90 prosenttia riippuen tarkasteltavasta alueesta.

Tuoreet tulokset vahvistavat käsitystä, että myrkky-yhdisteiden pitoisuudet niin ympäristössä kuin ravinnossa vähentyvät koko ajan. Suomalaiset altistuvat ympäristömyrkyille etenkin Itämeren rasvaista kalaa syödessään.

Esimerkiksi 1980-luvulla lapsien havaittiin altistuneen dioksiineille ja PCB-yhdisteille äidinmaidon kautta ja saaneen siksi lieviä poskihampaiden mineralisaatiohäiriöitä. Myöhemmin syntyneillä lapsilla tällaisia hammasongelmia ei ole havaittu. Nuorten äitien on todettu syövän entistä vähemmän esimerkiksi Itämeren kalaa.

Suomalainen äidinmaitoseuranta on osa Maailman terveysjärjestö WHO:n seurantaa.

Lue seuraavaksi