1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Anna Perho: Ettei nyt vaan mitään sattuis

Kun Michael Moore haastatteli kuuluisassa Bowling for Columbine -elokuvassaan rockmuusikko Marilyn Mansonia, Manson sanoi mielipiteenään, että amerikkalainen yhteiskuntaa rakennetaan tietoisesti pelon lietsomisen (ja kuluttamisen) varaan.

Yle Blogit
Anna Perho
Anna PerhoVille Juurikkala

Manson käytti esimerkkinä Colgate-hammastahnan mainosta, jossa sanottiin että ”jos henkesi haisee pahalle, ihmiset eivät puhu enää sinulle.”

Bowling for Columbine -dokumentti liittyi asehulluuteen.

Meillä pelon ilmapiiriä rakennetaan jostain syystä ihan tavallisen arjen ympärille. Se on hämmentävää, elämmehän yhdessä maailman turvallisimmista maista.

Arjen jäsentäminen uhkakuviksi tulee tutuksi viimeistään siinä vaiheessa, kun erehtyy hankkimaan lapsen.

Yksi esimerkki arkisten pelkojen lietsomisesta esiteltiin Reetta Rädyn kolumnissa (HS 1.6.), jossa hän kertoi lasten pyöräilykiellosta (!).

Muutama vuosi sitten oman lapseni koulusta tuli lappu, jossa ilmoitettiin luistelutunnista.

Päiväkodissa on homeongelma, trampoliini katkoo raajat ja koulutien varrella vaanivat sudet ja namusedät.

Vanhempia pyydettiin mahdollisuuksien mukaan tulemaan kentälle auttamaan luistinten sitomisessa, koska nauhojen kiristäminen ei onnistunut vielä kaikilta oppilailta omatoimisesti.

Koska luistinradalle on kotipihaltamme 400 metriä matkaa, kävelimme sinne lapsen kanssa. Autoin hänelle luistimet jalkaan ja jäin fiilistelemään upeaa helmikuista aamuaurinkoa.

*Kun opettaja pääsi *paikalle muiden lasten kanssa, hän veti minut sivuun ilme vakavana. Olin tehnyt Virheitä.

Lapsi olisi ensinnäkin pitänyt viedä ensin kouluun noin puolentoista kilometrin päähän, ja kävellä sieltä yhdessä luokan kanssa radalle. Jokin asetus tai sääntö sanoo, että koulumatka olisi ollut turvallinen näin tehtynä.

Eikä siinä vielä kaikki. Lapseni luisteli myös ilman kypärää! Tällainen välinpitämättömyys olisi voinut aiheuttaa vaikka… öö, mitä?

Tietenkin lapsi olisi voinut kaatua ja joutua ensiapuklinikalle, tai jotain vielä hirveämpää. Mutta sellaistahan elämä on, leikkiä todennäköisyyksillä.

Jotain olennaista tästä ideologiasta tiivistyi myös ala-asteen itsenäisyyspäiväjuhlaan, jossa oppilaat muodostivat lumihankeen kynttiläpiirin. Sitä varten jokaiselle piti hankkia patterikäyttöinen tekokynttilä.

Lapsia pitää tietenkin suojella turhilta tapaturmilta. Mutta välillä minulla on tunne, että samalla lapsuus suojellaan hengiltä. Ja vanhemmat pelotellaan hengiltä.

Se alkaa jo neuvolasta.

Raskaana olevaa neuvotaan pidättäytymään ruokavaliossa, joka koostuu tislatusta vedestä ja höyrytetystä luomuparsakaalista.

Internet on lähtökohtaisesti sama kuin lapsen jättäisi pahvilaatikossa Pattayaan.

Äiti ei saa stressaantua, ja jos hän ei täysimetä vauvaa kahdeksanvuotiaaksi, tämä saa astman ja lepran.

Tietysti lapsella pitää olla myös eri tilanteisiin kaukalot, kypärät, liukuestesukat ja -kengät, suojat, hälyttimet ja huomioliivit. Päiväkodissa on homeongelma, trampoliini katkoo raajat ja koulutien varrella vaanivat sudet ja namusedät.

Kun lapsi kasvaa, uhat sen kuin vakavoituvat. Pelaaminen tekee lapsesta syrjäytyneen hikikomorin. Internet on lähtökohtaisesti sama kuin lapsen jättäisi pahvilaatikossa Pattayaan.

Facebookissa roikkuminen merkitsee oikeiden ihmissuhteiden (lue: pakkosukulaisvierailut ja mykkä avioliitto) puuttumista, ja työelämässä odottavatkin sitten hullut narsistipomot ja työpaikkakiusaavat kollegat.

*Kuka pelottelusta hyötyy? *Ainakin viranomaiset, jotka perustelevat olemassaolonsa aina vain uusien sääntöjen ja valvontajärjestelmien kehittelyllä, ja firmat, jotka vastaavat tuotteineen uhkailulla synnytettyihin tarpeisiin.

Niistä lemmikkini on ruotsalaisten vauvojen tarpeisiin kehitetty unikypärä. Se suojaa, jos lapsi putoaa sängystä.

Anna Perho
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja kolumnisti, joka on työskennellyt tv-tuottajana, radiojuontajana ja käsikirjoittajana

Lue seuraavaksi