Jyrki Kasvi: Ei vaan minun nuoruudessani

11-17-vuotiaiden pitäisi ilmeisesti olla näkymättömiä, päättelee Jyrki Kasvi blogissaan.

Yle Blogit
Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi.Lassi Seppälä / Yle

Nuoret ovat ongelma, ovat aina olleet. Vai muistatteko sellaista hetkeä ihmiskunnan historiassa, jolloin nuoriin olisi oltu tyytyväisiä?

Jo luolamies Og ja hänen puolisonsa Ug valittivat nuotiolla, miten huonosti nykynuoret käyttäytyvät. Juurien kaivelu ei kiinnosta, mutta käyneet hedelmät kyllä maistuvat.

Nyky-Suomessa ärsyttävät teinit on siivottu yhteiskunnan ulkopuolelle, pois silmistä mutta ei todellakaan mielistä.

Pikkulapsille on omat leikkipuistonsa, mutta yli 10-vuotiaille ei vastaavia vapaan olemisen paikkoja ole. Yrittäkääpä perustaa nuorille vaikka skeittipuisto, niin saatte paikallisen kaupunginosayhdistyksen prätkäjengijaoston ovenne taakse.

Vain aikuisten järjestämät ja ohjaamat harrastukset ovat hyväksyttäviä. Omatoimiseen puuhasteluun ei kannusteta, varmuuden vuoksi kielletään. Ja sitten ihmetellään, miksi nuorista kasvaa aloitekyvyttömiä aikuisia.

Kokoontumisvapaus ei koske nuoria; he saavat olla yhdessä vain siihen erikseen tarkoitetuissa paikoissa. Jossain sivukadulla on virallinen nuorisotila, johon teinien tulee kokoontua nuorisotyöntekijöiden valvovien silmien alle.

Se hälinä ja pähinä, joka nuorissa niin ärsyttää, se nimenomaan on sitä sosiaalista elämää, jossa opitaan sosiaalisia taitoja.

Muualta teinit ajetaan pois heti kun useampi nuori kokoontuu yhteen paikkaan. Vartijoita helläkätisempinä teinien karkottimina on kokeiltu sekä klassista musiikkia että korkeaa vinkunaa, jota aikuiset eivät kuule.

11-17-vuotiaiden pitäisi ilmeisesti olla näkymättömiä.

Miksi nuoret eivät enää vietä aikaa kavereiden kotona? Oletteko nähneet nykyasuntojen lastenkoppeja? Niihin ei yksinkertaisesti mahdu kun yksi teini kerrallaan.

Arkkitehdeillä ei ilmeisesti ole omia teini-ikäisiä lapsia, sillä heidän piirtämiinsä huoneisiin ei mahdu edes täyspitkä sänky. Missä he kuvittelevat 195 cm pitkän 16-vuotiaan nukkuvan? Saati tapaavan kavereitaan?

EI ihme, että niin moni nuori istuu illat yksin kotona. Luulisi aikuisten olevan tyytyväisiä, kun nuoret ovat kotona poissa pahanteosta, mutta ei. Kotona istuminenkaan ei kelpaa, ainakaan jos erehtyy istumaan tietokoneen ääressä.

Nettielämä tunnetusti surkastuttaa nuorten sosiaaliset taidot, häiritsee kunnon harrastuksia ja aiheuttaa keskittymisongelmia. Ilmeisesti kotona pitäisi illat pitkät tuijottaa seinää, mieluiten maalattua, tapetista voi saada virikkeitä.

Missä muualla kuin netissä nuorilla voi ylipäätään enää olla jotain sosiaalista elämää ja harrastuksia? Kadulla on kylmä, ostarilta ajetaan pois eikä omaan huoneeseen mahdu.

Se hälinä ja pähinä, joka nuorissa niin ärsyttää, se nimenomaan on sitä sosiaalista elämää, jossa opitaan sosiaalisia taitoja.

Ehkä nuoriso-ongelman ongelmana ovatkin aikuiset. Ilmeisesti vauvaa ruokkiessa valvotut yöt aiheuttavat vanhemmille dementiaa. Kun lapsi ehtii teini-ikään, vanhempien muistot omasta nuoruudesta ovat jo haihtuneet.

Jyrki J.J. Kasvi
Kirjoittaja on TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehitysjohtaja