Suomen suurin radioteleskooppi avaa syvää avaruutta

Suomen suurin radioteleskooppi otetaan käyttöön Enontekiön Kilpisjärvellä tänään. Radioteleskooppi sijaitsee Oulun yliopiston ja Sodankylän geofysiikan observatorion uudella KAIRA-radiovastaanottoasemalla.

tiede
Havaintopäällikkö Thomas Ulich esittelee radioteleskooppia, joka koostuu noin tuhannesta erillisestä antennista, uudella havaintoasemalla Kilpisjärvellä 5. kesäkuuta 2013.
Havaintopäällikkö Thomas Ulich esittelee radioteleskooppia, joka koostuu noin tuhannesta erillisestä antennista, uudella havaintoasemalla Kilpisjärvellä 5. kesäkuuta 2013. Jouni Kela / Lehtikuva

KAIRA-havaintoasema on uuden sukupolven radiotieteellinen havaintoasema, jolla voidaan tutkia maan ilmakehän eri kerroksia ja avaruutta lähiavaruudesta aina syvään avaruuteen saakka.

Tärkeä tutkimuskohde tulevat olemaan Auringon toiminnan vaikutukset ilmakehässä. Asemalla voidaan selvittää esimerkiksi maassa revontulina näkyvien, Auringosta saapuvien sähköisten hiukkasten aiheuttamia kemiallisia muutoksia yläilmakehässä.

Asemalla voidaan saada myös uutta tietoa avaruussäästä, johon Auringon toiminta vaikuttaa. Lähiavaruuden ja avaruussään merkitys ihmiskunnalle on kasvamassa, sillä avaruussää vaikuttaa esimerkiksi GPS-paikantimien toimintaan.

KAIRA osa pohjoisskandinaavista järjestelmää

Auringon avaruussäähän aiheuttamat vaihtelut voivat vioittaa ja tuhota lähiavaruudessa maata kiertäviä satelliitteja.

- Avaruussäällä on muitakin haitallisia vaikutuksia ihmisen käyttämään teknologiaan, sanoo Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen.

KAIRA-asema ja uusi radioteleskooppi vahvistavat Suomen ja Sodankylän geofysiikan observatorion kansainvälisesti johtavaa asemaa tietyillä radiotieteen aloilla.

KAIRA liittyy myös Pohjois-Skandinaviassa toimivaan EISCAT-tutkajärjestelmään. Sen päälähetin on 80 kilometrin päässä Tromssassa Norjassa ja KAIRA toimii sen signaalien vastaanotinasemana.

KAIRAn avulla kehitetään osaltaan suunnitteilla olevaa EISCAT_3D-järjestelmää.