Kaljakeraaminen kausi turhauttaa metallinetsinharrastajaa

Sellaista korpea ei tästä maasta löydy, missä ei pullonkorkkeja olisi, toteaa metallinetsinharrastaja. Pikavoittoja on liki mahdotonta löytää, mutta maan alta voi löytää esimerkiksi isovihan aikaisia peltopankkeja.

ilmiöt
Vesa Ruotsalainen Iin Illinsaaressa metallinetsimen kanssa
Hanna Juopperi / Yle

Iiläisen metallinetsinharrastaja Vesa Ruotsalaisen laite piippasi kesäiltana vuonna 2011. Kohta vaikutti mielenkiintoiselta ja Ruotsalainen alkoi poistaa varoen maata ilmaisimen osoittamasta kohdasta.

Iltahämärässä ei nähnyt enää kunnolla, mutta harrastaja tiesi heti, että nyt on löytynyt jotain harvinaisempaa. Pronssinen solki ja ketjunjakaja paljastuivat myöhemmin rautakauden esineiksi. Nyt alueella tehdään arkeologisia tutkimuksia ja löytöpaikalta on paljastunut jo yli 900 vuotta vanha hauta sekä jälkiä ihmisen polttohautauksesta.

Metallinetsinharrastus on lisännyt suosiotaan viimeisten vuosien aikana. Syyksi Ruotsalainen kertoo erityisesti laitteiden hinnan halpenemisen. Osassa laitteista on jo ominaisuuksia, joilla maan povessa olevien metalliesineiden laadusta saa tarkempaa tietoa.

- Se osaa erotella metalleja ja kertoa syvyydestä. Ei tarvitse ihan jokaista metallinpalaa maasta nostella.

Kaljakeraaminen kausi aiheuttaa jatkuvaa piipitystä

Ei tätä voi suositella, jos rikastua haluaa. Panee mieluummin loton vetämään.

Vesa Ruotsalainen

Kun metallinpaljastimen kanssa lähtee liikkeelle esimerkiksi metsäpolulle, piippaa laite vähän väliä. Maassa on paljon metalliroskaa ja -romua.

- Joku leikkisästi sanoo aikaamme kaljakeraamiseksi kaudeksi. Etenkin korkkeja on hirveästi maassa. Semmoista korpea ei löydy missä kaljapullonkorkkeja ei olisi, Ruotsalainen naurahtaa.

Nappeja, kolikoita, solkia…

Vaikka metallinilmaisinharrastus onkin yhdensorttista aarteenetsintää, Vesa Ruotsalainen kertoo, että pikavoittoja maan alta on liki mahdotonta löytää.

- Kolikoita, nappeja, sormuksia, ketjuja, solkia, Ruotsalainen luettelee yleisimpiä löytöjä. Myös maaviljelykseen liittyvää esineistöä löytyy usein.

Pieniä kolikkokätköjä maasta voi kuitenkin löytää, Ruotsalainen kertoo.

- Isovihan aikaan ihmiset piilottivat kolikoita niin sanottuun peltopankkiin esimerkiksi jonkun kiven viereen. Silloin venäläiset tekivät ryöstöretkiä ja rahat pantiin piiloon. Itse olen yhden tällaisen peltopankin löytänyt. Siinä oli parikymmentä kuparikolikkoa.

Vastuullinen harrastaminen tärkeää

Vesa Ruotsalainen on toimittanut löytönsä Pohjois-Pohjanmaan museolle ja museovirastolle. Harrastuksen pariin ajaakin kiinnostus historiaan, ei rahastus.

- Olen saanut pienen löytöpalkkion tai valinnaisesti voi saada kunniakirjan. Ei tätä voi suositella, jos rikastua haluaa. Panee mieluummin sitten loton vetämään.

Vesa Ruotsalainen korostaa harrastuksessaan vastuullisuutta.

- Olen itse Suomen Metallinetsijät -yhdistyksen jäsen ja siellä yritämme tuoda vastuullista toimintaa esiin. Valitettavasti lieveilmiöitä on myös tullut. Se on turhauttavaa ja tympeää, sillä harvoin nämä löydöt rahallisesti ovat arvokkaita.

Metallinetsinharrastaja saa silloin tällöin tulla paikkaamaan myös tilanteita, joissa sormus on viikonlopun kiivaudessa heitetty lepikkoon ja katumapäälle on tultu seuraavana aamuna.

- On välillä ollut niitäkin tilanteita. Kihlasormuskin on niin tärkeä esine, että mukava se on takaisin löytää, Ruotsalainen hymyilee.