Veripalvelu sulkee Kokkolassa pikavauhtia

SPR:n Veripalvelu sulkee toimistonsa Kokkolassa pikaisella aikataululla. Alunperin kesäsulun aloituspäivämääräksi sovittu 14.6. onkin nyt viimeinen päivä, jolloin kiinteä piste toimii kaupungissa. Kahdeksasta suljettavasta toimistosta Kokkola lopetetaan ensimmäisenä.

Kotimaa
Kuvassa Veripalvelun ikkunarivi Kokkolassa
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Viestintäjohtaja Willy Toiviainen kertoo, että heinäkuussa samoissa tiloissa järjestetään muutamia verenluovutustilaisuuksia. Tällä tietoa luovutuspäiviä ovat 3., 5., 10. ja 12.7. Vielä ei tiedetä, kuinka kauan Isonkadun tiloja käytetään liikkuvan verenluovutuspalvelun tarpeisiin.

Veripalvelu sulkee kahdeksan toimistoaan veren tarpeen vähentymisen vuoksi. Jatkossa kiinteät pisteet säilyvät vain suurimmissa kaupungeissa ja valtaosa verestä kerätään liikkuvan kaluston avulla. Parin viime vuoden aikana erilaisten verivalmisteiden tarve on pienentynyt 5-10 prosenttia.

Liikkuva veripalvelu kerää 40 prosenttia

Toiviaisen mukaan Veripalvelu on varautunut luovuttajien vähenemiseen. Osalle kiertävän palvelun ajankohdat eivät sovi, osa taas harmistuu toimiston sulkemisesta. Jos 40 prosenttia säännöllisesti luovuttaneista jatkaa liikkuvan veripalvelun tilaisuuksissa, sillä turvataan Toiviaisen mukaan veren tarve.

Me todellakin toivotaan, että kokkolalaiset lähtisivät tilaisuuksiin

– Vaikka tiedämme että tämä on ikävä juttu, me todellakin toivotaan, että kokkolalaiset lähtisivät tilaisuuksiin, vetoaa Toiviainen.

Tilaisuuksia rytmitetään myös sen mukaan, kuinka paljon luovuttajia käy. Akuutit veripulat hoidetaan jatkossa isojen kaupunkien reservien avulla. Liikkuvilla tilaisuuksilla on toistaiseksi kuitenkin kerätty 40 prosenttia koko maassa tarvittavasta verestä ja suhteellinen osuus saattaa jatkossa vielä nousta.