Tutkimus: Viron tiedotusvälineitä kiinnostaa Suomen talous - ja päin vastoin

Tallinan yliopiston mediatutkimuksesta selviää, että Viron lehdet kirjoittavat eniten Suomen taloudesta ja kulttuurista.

Kotimaa
Tutkimuksesta vastannut lehtori Päivi Tirkkonen pitää käsissään virolaisia Postimees ja Eesti Päevaleht -sanomalehtiä Suomi-Viro -media-analyysin tulosten esittelytilaisuudessa Helsingissä 5. kesäkuuta 2013.
Tutkimuksesta vastannut lehtori Päivi Tirkkonen esittelee virolaisia Postimees ja Eesti Päevaleht -sanomalehtiä Suomi-Viro -media-analyysin tulosten esittelytilaisuudessa Helsingissä 5. kesäkuuta 2013. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Viron lehdistö kirjoittaa Suomeen liittyen eniten talousasioista, kuten verotuksesta ja Suomeen töihin tulemisesta. Tallinnan yliopiston tutkimus kävi läpi, mitkä Suomeen liittyvät aiheet nousivat lehtien otsikoihin Virossa ja millaisessa sävyssä. Samaan aikaan tutkittiin myös Suomen median Viro-kuvaa.

Virolainen Pritt on huomannut, että Viron lehdet kirjoittavat paljon talousaiheista.

- Perinteinen kuva on, että suomalaiset tulevat lomalle ja juopottelemaan, mutta viime aikoina on uutisoitu myös suomalaisista yrityksistä, jotka siirtyvät Viroon edullisempien hintojen perässä, Pritt sanoo.

Talous nousi selkeästi suosituimpien uutisaiheiden joukkoon Viron suurlähetystön Tallinnan yliopistolta tilaamassa mediatutkimuksessa. Talouden lisäksi suosittu aihe oli kulttuuri, kuten Puhdistus-elokuva.

Esimerkiksi Sofi Oksasen kirjaan perustuva Puhdistus-elokuva sai Virossa kriittisen vastaanoton. kertoo tutkimusta vetänyt lehtori Päivi Tirkkonen.

- Siitä kirjoitettiin paljon arvioita, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Virossa kiinnitettiin huomiota, että jotkut historialliset faktat olivat hieman väärin. Tarina oli hyvä, mutta virolaiset kiinnittivät huomion faktoihin, Tirkkonen selventää.

Suomessa kiitellään Viron veromallia ja brunsseja

Suomessa uutisoitiin myös eniten Viron kulttuuria ja taloutta koskevia aiheita. Positiivista huomiota saivat muun muassa Viron veromalli, virolaislääkärit sekä Tallinnan brunssit.

Tirkkosen mukaan naapurimaiden medioiden painopisteet ovatkin - huomattavan samanlaisia.

- Talouskriisiin liittyen Suomessa kirjoitettiin Suomen perspektiivistä ja Virossa Viron perspektiivistä. Myös virolaisten työntekijöiden roolista Suomessa kirjoitettiin molemmissa maissa. Kirjoitettiin myös matkailusta tai suomalaisten turismista. Oikeastaan se yllättävin asia on, miten samanlainen mediakuva lahden molemmilla puolilla on, Tirkkonen hämmästelee.