Testosteronin hajoamistuote saa miehet vetämään samaa köyttä

Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa miespuoliset koehenkilöt osallistuivat pelikokeeseen. Miehet, jotka haistelivat feromonia ennen koetta, olivat pelissä yhteistyökykyisempiä ja anteliaampia.

tiede
Miesten heinähommissa paidattomuus voi olla valttia. Feromonia erittyy runsaasti kainaloista.
Miesten heinähommissa paidattomuus voi olla valttia. Feromonia erittyy runsaasti kainaloista.YLE

Testosteronin hajoamistuotteena syntyvä feromoni muuttaa sille altistuvien miesten toimintaa anteliaammaksi ja vähemmän itsekkääksi. Väite käy ilmi Turun yliopistossa tehdystä tuoreesta tutkimuksesta. Perinteisesti on ajateltu, että toisin kuin eläimillä, feromoneilla ei ole erityisen suurta vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen.

Vaikutusta tutkittiin antamalla kokeeseen osallistuneille suomalaisille miehille nuuhkittavaksi teollisesti tuotettua androstadione-feromonia. Kyseistä feromonia syntyy testosteronin hajoamistuotteena. Toinen osa kokeeseen kutsutuista miehistä haisteli purkkia, jossa ei ollut feromonia. Tämän jälkeen miehet miehet osallistuivat kokeessa yhteiseen rahapeliin.

Tutkijat havaitsivat, että feromoni vaikutti suoraan miehen käyttäytymiseen ilman, että mies itse havaitsi kemiallista yhdistettä.

- Feromonille altistunut pelaaja teki enemmän yhteistyötä ja oli pelissä anteliaampi kuin tuoksulle altistumattomat. Kävi myös ilmi, että miehet, joilla oli luontaisesti korkeampi testosteronitaso, reagoivat feromoniin muita voimakkaammin, kertoo akatemiatutkija ja Turun yliopiston evoluutiobiologi Markus J. Rantala.

Sama aine tekee miehestä viehättävän naisen silmissä

Miehet, joilla on luontaisesti korkea testosteronitaso, olivat pelitilanteessa paitsi anteliaampia, myös rankaisivat muita miehiä enemmän epärehdistä käyttäytymisestä.

Tutkimuksessa käytetyn feromonin tiedetään vaikuttavan myös naisten käyttäytymiseen. Se muun muassa laskee naisten stressihormonitasoa, vaikuttaa mielialaan ja saa miehen näyttämään puoleensavetävämmältä naisen silmissä. Turun yliopiston tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten feromoni vaikuttaa nimenomaan miehestä mieheen.

- Tutkimustuloksella on merkittävät ja eettisesti arveluttavat kaupalliset mahdollisuudet. Jos asiakkaat altistaa feromonille, heille on helpompi myydä tuotteita, Rantala sanoo.

Tutkimusartikkeli: A Putative Human Pheromone, Androstadienone, Increases Cooperation between Men (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Turun yliopiston tiedote