1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jyväskylän onnettomuus opetti - Porvoon vesitorni vahvistetaan

Porvoossa on käynnistetty Hamarin vesitornin kuntotutkimukset. Vaikka torni todettaisiin hyväkuntoiseksi, aiotaan sen rakenteita joka tapauksessa vahvistaa varmuuden vuoksi, sillä torni on samanlainen kuin Jyväskylässä marraskuussa romahtanut vesitorni.

Tutkijat nousevat nosturilla ylös tornin vesisäiliön kohdalle saadakseen betoninäytteitä. Kuva: Yle / Juha Kivoja

Jyväskylässä viime vuoden lopulla romahtanut vesitorni sai hälytyskellot soimaan myös Porvoossa. Hamarin vesitorni on rakenteeltaan täysin identtinen ja siksi tornin kuntoa on tänään torstaina ryhdytty tutkimaan tarkemmin.

- Tietysti sitä toivoo, että mitään yllättävää negatiivista ei tule, mutta kun katsoo päältäpäin tornia ja tietää, että sillä on jo ikää muutamia vuosikymmeniä, niin varmasti betonin rapautuminen näkyy jollain tavalla, Porvoon Veden toimitusjohtaja Risto Saarinen arvelee.

Torni tutkitaan kahden päivän aikana sekä sisältä että ulkoa. Betonista otetaan toistakymmentä näytettä, jotka viedään laboratorioon analysoitavaksi.

- Teräksistä, jotka ovat tuolla vesitornin sisällä vahvistamassa rakennetta, ei voida samalla tavalla ottaa näytteitä. Asiantuntijoiden täytyy vain pohtia teräksen laatua suhteessa siihen, miten betoni on muuttunut vuosien varrella, Saarinen kertoo.

Mitään riskejä ei haluta ottaa

Tutkimusten tulokset valmistunevat kesän lopulla. Sen jälkeen on tarkoitus pohtia Hamarin tornin elinkaarta ja mahdollisia kunnostustoimenpiteitä tarkemmin. Varmaa on jo nyt, että jotain tullaan joka tapauksessa tekemään, Risto Saarinen sanoo.

Kyllä sen Jyväskylän onnettomuuden tiedot olivat sen sorttisia, että on ihan selvää, että meidän pitää vahvistaa tätä tornia.

Risto Saarinen, Porvoon Vesi

- Kyllä sen Jyväskylän onnettomuuden tiedot olivat sen sorttisia, että on ihan selvää, että meidän pitää vahvistaa tätä tornia. Näitä tämän tyyppisiä torneja on vahvistettu laittamalla teräspanta tai useampia tornin ympärille. Sillä estetään näiden terästen heikkeneminen, mikä siellä Jyväskylässä tapahtui. Teräksiä me emme voi tutkia täällä sillä tarkkuudella, että me tietäisimme niiden kunnon aukottomasti, jolloin kannattaa ottaa joka tapauksessa tällainen varmuustoimenpide käyttöön.

Alustava suunnittelutyö on jo käynnistetty. Mitään kustannusarviota ei vielä ole, mutta vahvistaminen tulee Saarisen mukaan maksamaan satoja tuhansia euroa. Investointi on kuitenkin pakko tehdä.

- Me emme riskeeraa tässä yhtään, vaan otamme ne keinot käyttöön, mitä asiantuntijat meille ehdottavat.

Vaikka akuuttia romahtamisvaaraa ei Porvoossa ole havaittu, on tornia ympäröivä alue ollut varmuuden vuoksi aidattuna viime marraskuusta lähtien. Myös tornin vesimäärä pudotettiin heti onnettomuuden jälkeen puoleen normaalista.

Vastaavanlainen vesitorni on käytössä myös Raaseporissa, jossa kuntotutkimuksia tehdään kesä-heinäkuun vaihteessa.