Juhana Vartiainen: Lisää maahanmuuttajia

VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen kannustaa lisäämään maahanmuuttoa. Pudasjärven kaltaiset maahanmuuttoa edistävät kunnat tulevat olemaan voittajia, uskoo torstaina Oulun kauppakamarin ja Danske Bankin suhdanneseminaarissa vieraillut Vartiainen.

talous
Juhana Vartiaisen mielestä työvoiman tarjontaa tulee lisätä Suomeen myös ulkomailta.
Juhana Vartiaisen mielestä työvoiman tarjontaa tulee lisätä Suomeen myös ulkomailta.Arto Veräjänkorva / Yle

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ylijohtaja Juhana Vartiainen on vakuuttunut, että Suomen talouskasvun tärkeimpiä ongelmia on niukkuus työvoiman tarjonnassa. Se hidastaa taloutta nyt ja estää ripeän talouskasvun taantuman jälkeen.

- Suomen ja Euroopan talous elpyy vuonna 2014, jos virheitä ei tehdä, ennakoi Juhana Vartiainen.

Ylijohtaja korostaa, että VATT ei tee suhdanne-ennusteita. Itse hän uskoo, että USA elpyy jo tänä vuonna selvästi ja vetää maailmantaloutta nousuun.

Vanhaan talouskasvuun ei ole paluuta

Suomen on sen sijaan turha odottaa entisen kaltaista 3 - 4 prosentin talouskasvua taantuman jälkeen, huomauttaa Vartiainen.

- Työvoiman tarjonta Suomessa pysyy ennallaan, ja saattaa myös pienentyä.

Työvoiman tarjonnan polkiessa paikallaan Suomen talouskasvu jää jatkossakin enintään pariin prosentiin, haarukoi Vartiainen. Taloustieteilijä muistuttaa, että talouden kokonaistuotanto on tehtyjen työtuntien ja tuottavuuden summa.

- Kun työtunnit eivät tässä taloudessa kasva, voi talouskasvu perustua vain tuottavuuteen - myös taantuman jälkeen.

Heikon talouskasvun vuoksi Vartiainen ennustaa Suomen julkiselle sektorille "aneemisia vuosia" ja rakenteellisesti heikkenevää talouskehitystä. Osaajia ei jatkossa riitä sekä julkiselle että yksityissektorille.

Maahanmuuttajakaupungit voittajia

Juhana Vartiainen korostaa, että Ruotsin Suomea myönteisempi työpaikkakehitys perustuu maahanmuuttoon ja ylipäätään työvoimantarjonnan lisäykseen. Ruotsissa kotimarkkinat vetävät talouskasvua.

Esimerkiksi muuttotappiosta kärsivä Pudasjärven kaupunki Pohjois-Pohjanmaalla on jo vahvistanut tavoitteeksi nostaa maahanmuuttajien väestöosuuden 10 prosenttiin tulevien viiden vuoden aikana. Vartiainen pitää ratkaisua hyvin myönteisenä.

- Kunnat, jotka aktiivisesti käyttävät maahanmuuttoa resurssina, tulevat olemaan voittajakuntia.

Vartiainen torjuu yleisen ajatuksen, että ensin pitäisi työllistää kunnan omat työttömät. Rakenteellinen työttömyys ei riipu suhdanteista, hän perustelee.

- Työttömyys ja maahanmuutto eivät oikeastaan liity toisiinsa. Maahanmuuttajat eivät vähennä suomalaisten todennäköisyyttä saada työtä, koska työn määrä ei ole vakio!