Guardian: Miljoonien yhdysvaltalaisten puhelutiedot toimitetaan päivittäin viranomaisille

Kansallinen turvallisuusvirasto NSA on saanut salaisen oikeuspäätöksen ansiosta Verizon-operaattorin asiakkaiden tiedot huhtikuusta alkaen. Ei ole tiedossa miten viranomaiset hyödyntävät saamiaan tietoja.

Miljoonien yhdysvaltalaisten kännyköistä ja lankapuhelimista soittamien puheluiden tiedot toimitetaan päivittäin viranomaisille salaisen oikeuspäätöksen vuoksi, kertoo brittilehti The Guardian. Lehden haltuunsa saaman oikeuden päätöksen mukaan puhelinoperaattori Verizon on huhtikuun lopusta alkaen luovuttanut Kansalliselle turvallisuusvirastolle NSA:lle tiedot sekä kotimaan- että ulkomaanpuheluista.

Puhelujen sisältöä ei saateta viranomaisten tietoon, mutta puhelinnumerot, puheluiden kestot, soittopaikat ja tiettyihin numeroihin soitettujen puheluiden yleisyys kerrotaan NSA:lle.

Oikeuden päätös tietoluovutuksesta on voimassa heinäkuun 19. päivään asti. Ei ole tiedossa miten viranomaiset hyödyntävät saamiaan tietoja.

Valkoisen talon mukaan kyseessä on tärkeä keino terrorismin uhan torjunnassa. NSA, oikeusministeriö ja Verizon ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa. Ei ole tiedossa, onko nyt paljastunut tietoluovutuspäätös ainoa laatuaan ja onko Verizon ainoa operaattori, joka on määrätty luovuttamaan tietoja viranomaisille. Verizon on liikevaihdolla mitattuna Yhdysvaltain toiseksi suurin puhelinoperaattori.

Vuonna 2005 nousi kohu, kun The New York Times -sanomalehti kertoi NSA:n seuranneen ilman lupaa yhdysvaltalaisten ulkomaanpuheluiden tietoja. Myöhemmin USA Today ja The Los Angeles Times kertoivat NSA:n seuranneen ilman lupaa myös kotimaanpuheluiden tietoja.

Nyt paljastunut puhelintietojen joukkoluovutus on ensimmäinen Barack Obaman presidenttiaikana.