Luhangan tuulipuiston kohtalo ratkeaa juhannuksen jälkeen

Luhangan Latamäkeen suunniteltu tuulipuisto on edennyt rakennuslupavaiheeseen. Lupa on viime viikolla kuulutettu ja luvasta päättää Luhangan rakennuslautakunta juhannuksen jälkeen.

Kotimaa
Tuulimylly aurinkoista taivasta vasten
Laura Valta / Yle

Luhangassa odotetaan toiveikkaina tuulivoimapuiston toteutumista.

- Suunnittelutarveratkasu on hyväksytty kunnanhallituksessa ja sitä seurannut valitus on kumottu hallinto-oikeudessa. Korkeimmasta hallinto-oikeudesta on saatu myös lainvoimaisuustodistus eli näistä lähtökohdista varsinaiset valitusperusteet on käsittääkseni käyty läpi, toteaa kunnanjohtaja Reijo Urtti.

Tuulivoimapuiston rakentaminen on käytännössä rakennusluvan myöntämisestä kiinni.

- En näe, että siellä ilmenisi jotain erityistä, joka voisi muodostua esteeksi tälle hankkeelle. Ilmapiiri on ollut hyvin myönteinen, Urtti korostaa.

Rakentaminen alkaa mahdollisesti jo syksyllä

Tuulivoimalat tulevat näkymään marja- ja matkailutilan yrittäjän Immo Mönkölän vuokramökin pihapiiriin, mutta hänkin toivottaa voimalat tervetulleeksi.

- Tuulivoima käy mitä parhaiten Luhankaan. Kaunistushan se ei ole, mutta eihän mikään voimalaitos ole kaunistus. Tietysti asialla on plussat ja miinukset, mutta kokonaisetua ajatellen yksityisten täytyy hieman tinkiä omista mukavuuksistaan, Mönkölä toteaa.

Jos rakennuslupa heltiää, teiden rakentaminen ja perustusten teko alkaa Latamäessä syksyllä.

- Tuulivoimaloiden pystyttäminen on tarkoitus aloittaa talvella 2014, jolloin tuulivoimapuisto kaikkine käyttöönottoon liittyvine toimineen olisi valmis loppukeväästä, alkukesästä 2014, kertoo Ilmattaren operatiivinen johtaja Mikko Toivanen.

Ilmatar suunnitelee tuulivoimapuistoja Luhangan lisäksi muun muassa Jämsään ja Saarijärvelle.

- Jämsän ja Hartolan tuulivoimapuistot seuraavat Latamäkeä. Niiden rakentamiseen liittyviä toimia aloitellaan mahdollisesti vuoden 2014 lopussa. Saarijärven tuulivoimapuisto on sitten näidenkin jäljessä eli se on ajankohtainen vasta vuoden 2015 aikana, Toivanen kertoo.