Sairaalaripuli kiusaa etenkin suomalaisia ja ruotsalaisia

Sairaalaripuli on kaksi kertaa yleisempi kuin MRSA-sairaalabakteeri. Tutkijoiden mukaan eurooppalaisissa sairaaloissa on paljon parannettavaa muun muassa sairaalaripulin testaamisessa.

Sairaalaripuli on Euroopan maista toiseksi yleisin Suomessa, kertoo tuore tutkimus. Kaikkein yleisintä Clostridium difficile-sairaalaripuli on Ruotsissa. Se on yksi yleisimmistä sairaalahoidossa syntyvistä infektioista, se on kaksi kertaa yleisempi kuin MRSA-sairaalabakteeri. Sairaalaripuli voi johtaa kuolemaan.

Tutkijoiden mukaan sairaaloilla on asiassa paljon parannettavaa. Potilaita ei välttämättä testata laisinkaan CDI:n varalta tai he saavat väärän tuloksen. Parhaat testausluvut saatiin Tshekistä. Siellä liki kaikki ulostenäytteet testattiin CDI:n osalta. Bulgariassa testausprosentti oli nolla. Yksi viidestä sairaalahoidossa olevasta CDI-potilaasta saa ensin väärän diagnoosin testitulosten perusteella.

Tutkimuksen mukaan sairaalaripulia esiintyy Euroopassa 6,6 tapausta 10 000 vuodehoitopäivää kohti. Se on merkittävästi enemmän kuin aiemmassa seurantatutkimuksissa neljä vuotta sitten. Tuolloin löydettiin 4,1 tartuntaa 10 000 vuodepäivää kohden.

Nyt kyseessä ovat ensimmäiset tulokset laajasta eurooppalaistutkimuksesta. Tutkimukseen osallistui 482 sairaalaa 20 Euroopan maasta. Yhteensä sairaalat toimittivat liki 4 000 ulostenäytettä.

Tuloksia julkaistiin Berliinissä kliinisen mikrobiologian ja tartuntatautien kongressissa huhtikuussa. Lopulliset tulokset tutkimuksesta saadaan tänä kesänä.