Kaupunkipurosta kalatie ja kaupunkilaisten olohuone

Kaupunkipurohanke sai tällä viikolla vauhtia, kun Imatran tekninen lautakunta näytti vihreää valoa hankkeen valmistelun jatkamisen. 1100 metriä pitkästä purosta toivotaan iloa kaupunkilaisille, turisteille ja kaloille.

kalat
Havainnekuva Imatran kaupunkipurosta.
MA-arkkitehdit

Kaupunkipurosta toivotaan Imatralle uutta matkailunähtävyyttä. Samalla sen toivotaan viehättävän kaupunkilaisten silmiä.

- Alueelle on tarkoitus tehdä puistomainen kaupunkipuro noudattaen vanhan tukinuittorännin uomaa. Tarkoitus on tehdä silmälle kaunis alue, sanoo kaupunkipuron projektipäällikkö Tomi Menna.

Vettä Vuoksesta

Imatran kaupunkipuro alkaisi Kruununpuistosta, voimalaitoksen vettä johtavan uoman ja Imatrankosken vanhan uoman välistä. Nyt alueella on pieni paviljonki ja villisti kasvava nurmi. Tulevaisuudessa paikalla olisi pieni lampi.

- Kaupunkipuro saa alkunsa lammesta. Siihen johdetaan vesi Vuoksesta omalla paineellaan. Vesi pulppuaa lähdemäisesti ja lähtee virtaamaan pitkin Kruununpuiston puistoaluetta, kertoo Menna.

Vesi otetaan lampeen vanhasta tukinuittorännin luukusta maanalaisella putkella.

- Aluksi vesi lähtee lammesta padolle päin ja tekee siellä täyden kaarroksen. Sieltä vesi tulee takaisin Imatrankoskentietä kohden, kunnes se menee kaarisillasta tien alitse, kertoo Menna puron reitistä.

Imatran kaupunki puro tulee olemaan 1100 metriä pitkä ja noin 2 - 3 metriä leveä. Puron ensimmäiset 300 metriä rakennetaan upeaksi puistomaiseksi alueeksi, jossa kaupunkilaisten on hyvä viettää aikaa.

Puro tehdään myös kalatieksi

Puro laskee Vuokseen niin sanotun vanhan uoman puolella. Puron loput 800 metriä jäävät luonnontilaan. Se tehdään kaloille miellyttäväksi, kertoo kaupunkipuron projektipäällikkö Tomi Menna.

- Tätä ajatellaan kalan lisääntymisen, etenkin taimenen kannalta. Pyrimme tekemään siitä kalalle hyvän elinalueen. Puro laskee Vuokseen sellaiseen paikkaan, että siellä on paljon vettä ja näin olleen kalan liikkuminen puroon mahdollistetaan.